Saudisk ambassadør til nordmændene: Tag jer af jeres egen kønsdiskriminering. Vores kvinder bliver forkælet

Regeringerne i Norge og Sverige afviser at oplyse, om de stemte for saudisk deltagelse i FN-kommission for kvinders ligestilling. Saudi-Arabiens ambassadør i Norge har meldt sig i debatten og skriver i et indlæg, at vestlige kritikere ikke forstår de saudiske kvinders position i samfundet.

- -Årets billeder 2016- - Pigerne Hanoof Adel på 22 år, Jumanah Aziz 21 og Amjad Alsihaibani 19 står foran en Victorias Secret lingeributik og drikker alkoholfri øl, mens de nyder søndagsfriheden. Saudi-Arabien er kendt for at være landet, hvor kvinder har meget få rettigheder. For eksempel er det ikke tilladt for kvinder at køre bil og alle kvinder, også vestlige på besøg, skal bære abaya. (Arkivfoto) (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den svenske og norske regering er blevet bombarderet med spørgsmål fra oppositionspolitikere og lokale medier efter, at de to lande har deltaget i en hemmelig FN-afstemning, der banede vejen for Saudi-Arabiens deltagelse i FNs særlige kvindekommission.

De to skandinaviske udenrigsministre har begge afvist at oplyse, om de var blandt de syv lande i FNs økonomiske og sociale ECOSOC-råd med 54 medlemmer, som stemte imod saudisk deltagelse i kommissionen, der er et af flere underudvalg. FN-afstemningen er internationalt blevet mødt med skarp kritik med henvisning til en række eksempler på undertrykkelse af saudiske kvinder, og i Sverige og Norge har det udviklet sig til en debat om landenes normalt stærke profil, når det gælder menneskerettigheder og ligestilling.

»Problemet med Saudi-Arabien er, at Norge på mange områder har for tæt en forbindelse som med eksport af militært udstyr eller den nære dialog om alt, der har med olie at gøre,« sagde Audun Lysbakken, formand for Socialistisk Venstreparti, ifølge Dagbladet efter en skarp debat i det norske Storting.’

Lysbakken blev af den borgerlige regering anklaget for dobbeltmoral, fordi han som regeringspartner i 2011 havde ansvar i en lignende afstemning, der indlemmede Iran i FNs kvindekommission.

I Norge er det regeringskoalitionen mellem Høyre og Fremskrittspartiet, der får kritik fra venstrefløjen, mens det i Sverige er regeringen med Socialdemokraterne og Miljöpartiet, der står for skud over for oppositionen med spørgsmål om, hvordan afstemningen hænger sammen med regeringens erklæringer om en »feministisk udenrigspolitik«. Udenrigsminister Margot Wallström har oplyst til svensk presse, at udenrigsudvalget vil blive oplyst om afstemningen, men vil blive pålagt tavshedspligt.

Wallström kommer tæt på at sige, at Sverige stemte for saudisk deltagelse i kommissionen ved at understrege, at det ikke har været en beslutning på »politisk niveau«, men at man har fuldt de normale procedurer og indstillinger. Saudi-Arabien blev indstillet til posten af den asiatiske region i ECOSOC.

Som et ekstra element i den skandinaviske debat har Saudi-Arabiens ambassadør i Norge meldt sig på banen med et opsigtsvækkende indlæg offentliggjort på hjemmesiden hos Norges statslige TV, NRK.

»Det kan virke uforståeligt, at Vesten prøver at kræve noget, som flertallet i Saudi-arabien ikke kræver. Hvorfor skal man kæmpe for andres rettigheder i et andet land med en anden kultur og religion? Det er jo ikke Norges problem, at saudiske kvinder ikke må køre bil,« skriver ambassadøren Esam Abid Al Thagaf, der mener, at det hovedsagligt er et mindretal af de saudiske unge med uddannelser fra udlandet, der ønsker forandringer.

I indlægget står der, at »saudi-arabiske kvinder er forkælede«, fordi det er manden, der sørger for familiens fornødenheder, mens kvinderne kun skal sørge for sig selv, og at kvinder »underlægges en mandlig værge handler om at skabe tryghed for kvinder, snarere end at fratage kvinder deres bevægelsesfrihed og selvstændighed.«

»Tanken om, at saudiske kvinder er undertrykte og til for at tjene og tilfredsstille manden, er helt fejl. Faktisk er det modsat,« skriver ambassadøren.

Han henviser til, at nordmændene i stedet for at kritisere Saudi-Arabien ud fra »et vestligt perspektiv« bør bekymre sig om, at statistikker viser kønsdiskriminering i Norge.

Flere norske og svenske medier skriver, den svenske avis Expressen med henvisning til kilder i det svenske udenrigsministerium, at det var USAs regering, der krævede, at afstemningen om Saudi-Arabien skulle være hemmelig. Af de 13 nyvalgte lande til kvindekommissionen blev Saudi-Arabien valgt ind med færrest stemmer. Irak, Algeriet, Sydkorea, Ecuador og Haiti blev enstemmigt valgt.

Uffe Taudal er Berlingskes korrespondent i Storbritannien.