El Salvador udviser Venezuelas diplomater

El Salvador har givet Venezuelas diplomater ordre til at forlade landet inden for 48 timer.

El Salvador har givet Venezuelas diplomater ordre til at forlade landet, da præsident Nayib Bukeles finder den venezuelanske regering under Nicolas Maduro (illedet) for illegitim. (Arkivfoto) Yuri Cortez/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

El Salvador har givet Venezuelas diplomater ordre til at forlade landet inden for 48 timer, da præsident Nayib Bukele finder den venezuelanske regering under Nicolas Maduro illegitim.

Over 50 lande har anerkendt Venezuelas oppositionsleder, Juan Guaidó, som landets legitime fungerende præsident.

Inden Bukele blev valgt i juni, sagde han, at han ville opretholde et "fjernt" forhold til Venezuela og nære bånd til USA, som har krævet, at Maduro trækker sig tilbage.

USA's ambassadør, Ronald Johnson, har lykønsket El Salvadors leder med beslutningen.

»Vi lykønsker præsident Nayib Bukele for at sikre, at El Salvador er på den rigtige side i historien«, siger Johnson.

Venezuela har senere søndag reageret ved at udvise El Salvadors diplomater fra Venezuela. Venezuela har i lighed med El Salvador givet diplomaterne 48 timer til at forlade landet.

Maduros venstreorienterede regering har fået massiv kritik i blandt andet FN for brutal magtanvendelse og brud på menneskerettighederne.

Regeringen skal have benyttet brutale metoder, som inkluderer tortur, lovstridige henrettelser og intimidering af regeringskritikere.

Samtidig er Venezuelas økonomi næsten kollapset under Maduro.

Millioner af indbyggere har de seneste år forladt det engang så velstående land. Ifølge flere medier er der udbredt mangel på medicin og fødevarer.

3,2 millioner mennesker er ifølge FN flygtet. BBC rapporterer, at omkring fire millioner mennesker er strømmet ud af Venezuela i protest mod regimet.

Maduros regime har fået skyld for at opildne til uroligheder i Ecuador, hvor der er opstået en dyb krise omkring landets præsident, Lenin Moreno. Moreno forsøger at gennemføre politiske og økonomiske reformer i strid med venstrefløjens ønsker.

Venezuelas præsident Maduro beskyldes for at støtte opposition og for at forsøge at destabilisere nabolandet. Venezuela har på trods af kritikken af regimet fået plads i FN's Menneskerettighedsråd.

/ritzau/AFP