Ekspert: Jordskælvet i Italien er stort og ødelæggende

Størrelsen på jordskælvet i Italien er normalt forbundet omfattende ødelæggelser, siger seniorforsker.

En kollapset bygning i L'Aquila efter søndagens voldsomme jordskælv. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUDIO LATTANZIO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Italien er søndag morgen blevet ramt af et større jordskælv. Tidligere på ugen blev landet ramt af en stribe mindre skælv, men søndagens er målt til en styrke, der normalt forbindes med store ødelæggelser.

Det fortæller seniorforsker ved Geus Trine Dahl-Jensen efter skælvet.

»På alle vores risikokort blinker Italien lysende rødt, så det er desværre ikke overraskende, at landet bliver ramt. Men det er mange skælv i streg. Både i sommer, denne uge og så i 2009, hvor der var et ødelæggende skælv.«

»Grundlæggende er årsagen, at Afrika er ved at bevæge sig op i Europa. Derfor gnubber de tektoniske plader sig mod hinanden lige i Italien,« siger forskeren.

Jordskælvet blev i første omgang målt til 7,1, men er siden nedgraderet til 6,6 af det amerikanske geologiske institut og 6,5 af det europæiske.

»Det er et kraftigt jordskælv, der måler 6,5. Vi havde et jordskælv i Skåne i 2008, der målte 4,8. Det var der mange, der kunne mærke i København. Dette her er så næsten 100 gange større.«

»Så det er af en størrelse, der normalt er forbundet med omfattende ødelæggelse og store skader,« siger Trine Dahl-Jensen.

Hun fortæller, at de menneskelige skader kan være begrænset af, at der tidligere på ugen var en stribe mindre skælv. Det har fået myndighederne på tæerne og flere områder er blevet evakueret, og folk sover ikke i deres hjem.

Italien vil opleve flere jordskælv, fortæller seniorforskeren.

»Nu kommer der en lang serie efterskælv. Der har allerede været en hel stribe, siden det store skælv ramte i morges.«

»Det kan tage dage, også mange dage, før det er overstået,« siger Trine Dahl-Jensen.

Ifølge flere medier har søndagens skælv fået flere bygninger i det centrale Italien til at kollapse. Der er søndag formiddag ikke meldinger om tilskadekomne.

 

/ritzau/