Satiretegning af jordskælvsofre: By sagsøger Charlie Hebdo

Amatrice, den italienske by, der blev delvist jævnet med jorden i sidste måneds jordskælv, lægger sag an mod det franske satireblad, Charlie Hebdo, efter en tegning, der afbildede ofrene som pasta.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALESSANDRO DI MEO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Næsten 300 mennesker døde i det italienske jordskælv den 24. august. En tragedie, som det kendte franske satireblad, Charlie Hebdo, for nylig valgte at markere med en karikatur, der har vakt vrede og harme i Italien.

Tegningen viser tre »typer« ofre for jordskælvet, skildret som henholdsvis »Penne Sauce Tomate«, »Penne Gratinées« og »Lasagnes«. Sidstnævnte viser døde i lag mellem murbrokker - ala lasagne.

Særligt i byen Amatrice, hvor hovedparten af ofrene kom fra, har tegningen vakt bestyrtelse. Og det blev ikke bedre, da Charlie Hebdo fulgte op på kritikken med en ny tegning, som viste en kvinde, der ligger mast under bygningsruiner og en medfølgende tekst »Det er ikke Charlie Hebdo, som bygger jeres huse, det er mafiaen«.

En advokat for byen, Mario Cicchetti, kalder dem makabre, meningsløse og uforståelige« karikaturer, som udviser foragt for ofrene.

Hvis sagen bliver taget op i retten, og det franske blad bliver dømt, kan det blive tvunget til at udbetale en form for erstatning til Amatrices bystyre. Disse penge vil gå til ofrenes familier, siger advokaten for Amatrice ifølge flere internationale medier.

Søgsmålet kommer på et tidspunkt, hvor undersøgelser af, om alle bygningsregulativer er blevet overholdt i Amatrice, er blevet iværksat. Ifølge nyhedsbureauet AP undersøger myndighederne også, om der har været korruption involveret, da byens byggekontrakter eller certifikater til byggeinspektører er blevet udstedt gennem tiderne. Byen, der har blot 2000 indbyggere, blev delvist jævnet med jorden under skælvet, der målte 6,2 på Richterskalaen.

Til BBC meddeler Charlie Hebdo, at bladets ledelse ikke vil kommentere søgsmålet på nuværende tidspunkt.

Charlie Hebdo blev genstand for verdens medfølelse i januar 2015, da to terrorister angreb bladet kontorer. Angiveligt som hævn for bladets mange karikaturer af profeten Mohammed. 12 mennesker omkom, herunder flere af bladet mest prominente karikaturtegnere, og efterfølgende blev retten til ytringsfrihed understreget og hyldet under flere demonstrationer.

Siden har Charlie Hebdo dog flere gange testet omverdenens kærlighed og respekt. Bladet har bl.a. gjort grin med druknede flygtningebørn og - igen - religiøse figurer.