DRCongo kræver dødsstraf til nordmænd

En anklager i DRCongo kræver, at to nordmænd skal dømmes til døden for spionage og drab. De er tidligere dømt til døden ved en militærdomstol i landet.

To norske lejesoldater skal dømmes til døden for drab og spionage ved en ankesag i DRCongo. Det kræver den anklager, der fører sagen ved en domstol i byen Kisangani. Anklageren lægger stor vægt på, at den ene af de to anklagede, Tjostolv Moland, har tilstået.

Den anden anklagede Joshua French kræves også idømt dødsstraf. Begge er allerede dømt til døden ved en militærdomstol, der fastslog, at Moland skød og dræbte en congolesisk chauffør, og at French gjorde sig skyldig i drabsforsøg.

- Joshua French skal dømmes til døden for spionage, planlægning af drab og drab, sagde anklageren Blaise Bwamulunda i retten fredag, ifølge avisen Dagbladet.no.

- Moland har indrømmet, at han er lejesoldat, men ikke spion. Han har også sagt, at han kom til Congo for at hjælpe det congolesiske folk, fortsatte han.

Anklageren mener også, at Tjostolv Moland har nære forbindelser til oprørslederen Laurent Nkunda, og anklageren opretholder et krav om, at Norge skal betale erstatning på cirka fire milliarder kroner til DRCongo.

Retssagen fortsætter lørdag, hvor de to nordmænds forsvarer kommer til orde. Men de to nordmænd tvivler på, at det kommer til at gøre nogen større forskel.

/ritzau/NTB