Dommer tvinger Argentina til forhandlingsbordet

Argentina har ingen ret til at ignorere forhandlinger med internationale kreditorer, der gør krav på deres penge.

ARGENTINA: Der er ingen vej udenom for Argentina.

Regeringen i det latinamerikanske land kan ikke vende ryggen til forhandlinger med internationale kreditorer, der kræver fuld tilbagebetaling på de statsobligationer, som de opkøbte til en ekstremt billig pris efter Argentinas bankerot i 2001-2002. Det har en domstol i USA afgjort, skriver Reuters.

Ifølge nyhedsbureauet var dommer Thomas Griesa usædvanlig skarp i tonen, da han kommenterede Argentinas beslutning om at holde kreditorerne hen. Regeringen i Buenos Aires har nemlig nægtet at anerkende landets statsbankerot.

Senest har kreditvurderingsinstitut Standard & Poor’s valgt at nedgradere landet til konkursniveau, et såkaldt selected default, der dækker over, at man har undladt at betale visse af sine kreditorer.

Konkursen er udløst af en retskendelse fra USA. Efter Argentinas konkurs for 13 år siden godkendte størstedelen af landets kreditorer den største gældssanering nogensinde og afskrev 70 procent af den samlede gæld, men enkelte investorer har siden kæmpet imod og har ved domstolene i USA vundet retten til deres penge.

Domstolen har afgjort, at Argentina ikke har lov til at betale penge til de investorer, som indgik i gældssanering, uden også at betale de investorer, som nægtede at gå med på aftalen.

Obligationerne er udstedt under amerikansk lov.