Dømt bankmand får Tyrkiet til at lægge USA på is

Tyrkiets præsident siger, at forholdet til USA har mistet værdi, efter en tyrkisk bankdirektør er dømt i USA.

Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, advarer om, at de bilaterale aftaler med USA "mister deres værdi", efter at en amerikansk domstol har dømt en tyrkisk bankdirektør for at have brudt sanktionerne mod Iran.

- Hvis dette er den amerikanske forståelse af retfærdighed, så er verden fortabt, siger Erdogan på en pressekonference, inden han tager til Paris. Her skal han senere fredag mødes med den franske præsident, Emmanuel Macron.

Den tyrkiske regering har de sidste dage raset over, at den viceadministrerende direktør i den tyrkiske bank The Halkbank, Mehmet Hakan Atilla, er blevet dømt i USA for svindel og for at konspirere mod USA.

I alt er Mehmet Hakan Atilla dømt i fem ud af seks anklager, der omhandler brud på sanktionerne mod Iran.

Sagen mod bankmanden bygger på vidneudsagn fra en tyrkisk-iransk guldsælger, der har samarbejdet med anklagemyndigheden og indrømmet, at han har konspireret for at bryde de amerikanske sanktioner mod Iran.

Tyrkiet mener, at sagen mod Mehmet Hakan Atilla er bygget på fabrikerede beviser og har beskyldt de amerikanske myndigheder for at have forbindelser til det tidligere kupforsøg i landet.

/ritzau/Reuters