Dødstallet efter bombemassakre i Sri Lanka steget til mindst 207: Tre danskere blandt de dræbte

Mindst otte eksplosioner har rystet Sri Lanka påskedag. Hundredvis er blevet dræbt eller såret i kirker og hoteller, og Udenrigsministeriets Borgerservice bekræfter, at tre danskere er blandt de dræbte.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mindst 207 mennesker er dræbt, og flere hundrede er såret påskedag efter bombeeksplosioner i tre katolske kirker og i fire luksushoteller i Sri Lanka. Kilder i politiet i hovedstaden Colombo siger til AFP, at mindst 35 udlændinge er blandt de dræbte.

Sri Lankas forsvarsminister siger, at otte er anholdt efter bombemassakren. Det skriver AP.

Udenrigsministeriets Borgerservice oplyser, at der er tre danskere blandt de dræbte.

Angreb i kirker og på hoteller

Først kom meldinger om eksplosioner i tre katolske kirker og i tre luksushoteller tidligt søndag. Adskillige timer efter kom der melding om en syvende eksplosion i Dehiwela, som ligger tæt på hovedstaden Colombo, hvor mindst to skulle være blevet dræbt ifølge en talsmand for politiet ifølge AFP.

Også en ottende eksplosion skal have fundet sted i Colombo, skriver AFP klokken 11.15. En kilde i politiet siger til AFP, at den ottende eksplosion blev udført af en selvmordsbomber, som dræbte tre politifolk i en bygning i Colombo. Dette meddeler en lokal Reuters-journalist også.

Der er ifølge AFP's oplysninger også tale om et selvmordsangreb ved en af de andre eksplosioner. En talsmand for politiet siger til AFP, at mindst to blev dræbt ved eksplosionen i Dehiwela foran en zoologisk have.

Myndighederne i Sri Lanka har indført et udgangsforbud med øjeblikkelig virkning. Det er uklart, hvornår det vil blive ophævet. Samtidig har landets regering lukket alle større sociale medier og beskedtjenester. Det skriver Reuters.

I Danmark mødes relevante myndigheder

Udenrigsministeriets Borgerservice arbejder fortsat på at få overblik over situationen i Sri Lanka. Udenrigsministeriet har i den forbindelse indkaldt den internationale operative stab til et møde i Danmark, hvor alle relevante myndigheder fra blandt andet Forsvarsministeriet, Justitsministeriet, politiet, Politiets Efterretningstjeneste og rejsebureauer deltager. Det fortæller Ib Petersen, centerchef for Udenrigsministeriets Borgerservice.

Udenrigsministeriet har ikke en ambassade på Sri Lanka, men der er en dansk konsul og derudover er ansatte på vej fra ambassaden i New Delhi i Indien. Der er også et nordisk samarbejde, således at den norske ambassade i Sri Lanka holder øje med, om danskere har brug for assistance, fortæller centerchefen.

»Vi opfordrer danskere i Sri Lanka til at følge de lokale myndighedernes anvisninger, og hvis de har spørgsmål, er de velkomne til at ringe til os på 33921112. Hvis man er i Sri Lanka og har det godt, er det også en god idé at ringe hjem til familien i Danmark, så de ikke er urolige,« siger Ib Petersen.

Udenrigsministeriet er fortsat ved at få overblik over, hvor mange danskere der er i Sri Lanka.

»Feje« angreb

Tidligere søndag kaldte statsminister Lars Løkke Rasmussen angrebene for »feje« på Twitter.

En hospitalsdirektør og politifolk på Sri Lanka siger til Reuters, at over 400 er såret ved angrebene, som ingen har taget skylden for.

I blot en enkelt kirke, St. Sebastian's i Katuwapitiya, der ligger nord for Colombo, blev over 50 dræbt, siger en politimand til Reuters. Billeder derfra viser mange blodtilsølede lig i kirken, hvis loft er ødelagt af den kraftige eksplosion.

Lokale medier rapporterer, at der også blev dræbt 25 ved en bombeeksplosion i en kirke i Batticaloa i Den Østlige Provins.

Militæret står vagt foran en kirke på Sri Lanka i kølvandet på en række eksplosioner. Fold sammen
Læs mere
Foto: DINUKA LIYANAWATTE.

En kilde i politiets bombepatrulje siger, at en tredje eksplosion skete i St. Anthony's Kirke i Kochcikade, Colombo.

De tre ramte hoteller er Shangri-La Colombo, Kingsbury Hotel og Cinnamon Grand Colombo. Der er ingen klare oplysninger om antallet af ofre på hotellerne.

Sri Lankas premierminister, Ranil Wickremesinghe, har indkaldt landets sikkerhedsråd til et krisemøde senere søndag. Han kalder angrebene for »kujonagtige«.

Politichef advarede for flere dage siden

Allerede for ti dage siden fik betjente en alarmerende besked. Den kom fra Sri Lankas politichef, Pujuth Jayasundara.

Han advarede om angreb mod store og kendte kirker. Advarslen blev sendt til landets ledende politifolk den 11. april. Han henviste til efterretninger fra udlandet om selvmordsangreb.

Ifølge advarslerne skulle en radikal muslimsk gruppe i Sri Lanka - gruppen NTJ (Det Nationale Thowheeth Jama'ath) - have planlagt angreb.

NTJ er tidligere sat i forbindelse med vandaliseringer af Buddha-statuer i Sri Lanka.

Der har været en ti år lang pause i kampene i landets borgerkrig mellem myndighederne og tamilske separatister. Frem til 2009 stod oprørene jævnligt bag bombeangreb i hovedstaden.

Familiemedlemmer til et offer reagerer på angrebene i Sri Lanka. Fold sammen
Læs mere
Foto: DINUKA LIYANAWATTE.

Kochchikade-kirken i Colombo efter en eksplosion ramte Påskedag. Fold sammen
Læs mere
Foto: ISHARA S. KODIKARA.

Facaden på luksushotellet Shangri La i Colombo er revet itu og spredt over vejen. Fold sammen
Læs mere
Foto: AA/ABACA.