Ekspert om bombeangreb i Sri Lanka: De næste dage er afgørende - »Længere tilbage er borgerkrigen ikke«

Eksperter er overraskede over bombeangreb i Sri Lanka her ti år efter, borgerkrigen sluttede. Det er endnu uvist, hvem der står bag angrebene, men de var tydeligvis velorganiserede, og de ramte en minoritet i minoriteten, fortæller lektor i religionsvidenskab, Marianne Qvortrup Fibiger.

St. Sebastian's Kirke i Katuwapitiya i Negombo lidt nord for hovedsatden blev ramt af en bombeeksplosion søndag 21. april 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER/REUTERS/RITZAU SCANPIX
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Marianne Qvortrup Fibiger er forfærdet over bombeangrebene i Sri Lanka, der påskedag har kostet over 200 mennesker livet og såret flere hundrede. Hun er lektor på religionsvidenskab på Aarhus Universitet og har fulgt udviklingen i landet, siden hun lavede feltarbejde i Sri Lanka i forbindelse med sin PhD i 90'erne.

»Man ved stadig ikke, hvem der står bag, men det er klart, at angrebene ikke er tilfældige. Det er meget organiseret med angreb på nogenlunde samme tidspunkt på forskellige steder, hvor målet hovedsageligt er kristne tamilere. Det kan pege i forskellig retninger, men det er tydeligt, at man rammer en minoritet i minoriteten. Kristne er en minoritet, og tamilere er også en minoritet,« siger hun.

Angrebene har hovedsageligt fundet sted i Sri Lankas hovedstad, Colombo, hvor fire hoteller og en kirke er blevet ramt. Dertil kommer angreb mod en kirke i byen Negombo og mod en kirke i byen Batticaola. En kilde i politiet siger til AFP, at den ottende eksplosion blev udført af en selvmordsbomber, som dræbte tre politifolk i en bygning i Colombo, skriver Ritzau.

Det er ti år siden, en 25 år lang borgerkrig blev afsluttet i landet. En borgerkrig mellem flertallet af singalesere repræsenteret af regeringen og et mindretal af nationalistiske tamilere i den nordøstlige del af landet, der ønskede selvstændighed.

Spændinger mellem forskellige befolkningsgrupper

Tamilere, hvoraf de fleste er hinduister, udgør lidt over 20 procent af Sri Lankas befolkning, mens singaleserne, hvoraf de fleste er budhister, udgør omkring 70 procent, fortæller Marianne Qvortrup Fibiger. Hertil kommer nyere muslimske og kristne indvandrergrupper.

»I dag er der forskellige spændinger mellem forskellige grupper i landet. Men langt de fleste har været glade for, at man har fundet en måde at leve fredeligt sammen på. En biskop har været ude og sige, at de nye angreb ikke må sætte noget i gang, og premierministeren og har også sagt, at de skal stå sammen som en nation i det her,« siger lektoren.

Der er allerede blevet anholdt syv personer. Sri Lankas forsvarsminister, Ruwan Wijewardena, har oplyst, at de fleste angreb var selvmordsbomber og udført af en gruppe, skriver BBC ifølge Ritzau. Ingen gruppe har endnu taget skylden for angrebene.

For at holde situationen under kontrol, har myndighederne indført et natligt udgangsforbud frem til mandag morgen, og samtidig er alle større sociale medier og beskedtjenester blevet lukket ned midlertidigt.

»Alle holder vejret«

»De næste timer og dage er afgørende, for man bevæger sig på en politisk knivsæg i forhold til det politiske diplomati. Ellers er der lynhurtigt nogen, der kan reagere følelsesmæssigt på det her - længere tilbage er borgerkrigen ikke,« siger Marianne Qvortrup Fibiger og tilføjer:

»Alle holder vejret. Men som jeg ser det lige nu, så har både politikere og talsmænd for katolikkerne talt for ro og fordrageligelighed. Man håber, at befolkningen vil stå sammen og ikke lade sig provokere af sikkert nogle få terrorister.«

Norske Iselin Frydenlund er også meget overrasket over angrebene. Hun er lektor på Vitenskapelig Høyskole i Oslo og har skrevet PhD om buddhisme og vold under den srilankanske borgerkrig. Hun fortæller til Politiken, at der i øjeblikket ikke er særlig mange aktive terrororganisationer i Sri Lanka.

»Det er det værste angreb i Sri Lanka siden borgerkrigen, og det kommer på et tidspunkt, hvor der har været relativt fredeligt i landet i en årrække,« siger hun.

Ifølge Ritzau og AP advarede Sri Lankas politichef, Pujuth Jayasundara, allerede for ti dage siden sine underordnede om et forestående angreb mod store og kendte kirker. Han henviste til efterretninger fra udlandet om selvmordsangreb. Ifølge disse advarsler skulle en radikal muslimsk gruppe i Sri Lanka - gruppen NTJ (Det Nationale Thowheeth Jama'ath) - have planlagt angreb.

Det er endnu ikke bekræftet, hvem der står bag angrebene i Sri Lanka.