Dødehavsrullerne ruller på nettet

De ældste udgaver af Det gamle Testamente, der, siden en beduin opdagede dem, har været genstand for strid, skal nu på internettet.

Det vil tage mindst tre måneder, at få Dødehavsrullerne digitaliseret. Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM HOLLANDER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De 2000 år gamle Dødehavsruller skal nu på internettet.

Fra 1947 til 1956 opdagede man Dødehavsrullerne i 11 huler ved Det døde Hav. Det er uden debat den vigtigste arkæologiske opdagelse i det 20. århundrede.

Teksterne er brudstykker af Det gamle Testamente, men også helt nye tekster var blandt fundene. Teksterne fra Det gamle Testamente er de ældst kendte. Forskere mener, at en jødisk sekt ved Qumran ved Det døde Hav, som Johannes Døberen muligvis var medlem af, skrev teksterne. Sektens navn var Essenerne. Der er tale om en sekt, der mente, at dommedag var tæt på, og en af teksterne beskriver det endelige opgør mellem lysets og mørkets sønner. Den bebyggelse, hvor Dødehavsrulle-sekten boede, ligger endnu ved Det døde Hav.

Så gik det religionspolitik i sagen. I årtier var mange af teksterne i forskernes gemmer uden noget skete. Der var tale om tusindvis af små brudstykker, der skulle sættes sammen. Først da en offentlig debat begyndte for godt 10 år siden, blev forskerne tvunget til at fremskynde processen og offentliggøre tekststykker.

Nu er vi så ved næste vigtige fase af udforskningen, idet de israelske myndigheder har besluttet at lægge godt 30.000 fragmenter ud på internettet. I et samarbejde mellem de israelske arkæologiske myndigheder, og Google vil man gengive de godt 2000 år gamle skrifter online. De godt 30.000 fragmenter udgør 900 manuskripter. Blandt fundet af Dødehavsrullerne var også næsten hele skriftruller, og disse er i dag udstillet på Israels Museum i Jerusalem. Rullerne er skrevet på både hebraisk, aramæisk og græsk.

Ny teknik vil blive taget i brug og infrarødt lys vil kunne afsløre tidligere skrift på rullerne, der netop bliver kaldt ruller, fordi de ligesom vore dages torahruller, hvorpå Det gamle Testamente er skrevet, er i form af ruller.