Dansker i Brisbane: Folk er bange

Borgerne i den oversvømmede, australske by Brisbane er chokerede og bange, fortæller en repræsentant for Den Danske Forening i storbyen.

Toowomba 127 km fra Brisbane blev mødt af flodbølgen, der beskrives som en tsunami på land, i går. - Det er ret dramatisk. Folk opfordres til at komme væk, tage hen til venner og familie i mere sikre områder, siger danske Lone Schmidt, som er bosat i Brisbane. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nicole Alayne HAMMERMEISTER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan mærkes på stemningen i den australske by Brisbane, at store dele af området ligger under vand, og at der er udsigt til, at det bliver endnu værre i de nærmeste dage. Tv-optagelser af en otte meter høj flodbølge, som har ramt byen Toowoomba 125 kilometer fra Brisbane, skræmmer folk.

- Folk er meget bange, siger danske Lone Schmidt til Ritzau.

Hun har boet i Brisbane siden 1989 som repræsentant for Den Danske Forening Heimdal i den oversvømmelsesramte storby.

Beboerne i de områder af Brisbane, der er lavtliggende, opfordres nu af myndighederne til at lade sig evakuere, fortæller Lone Schmidt.

- Det er ret dramatisk. Folk opfordres til at komme væk, tage hen til venner og familie i mere sikre områder. Selv vores danske forening er i fare. Den ligger i det lave område, siger Lone Schmidt.

TV: Se flodbølgen farer mod Brisbane

Folk er begyndt at hamstre

Hun fortæller også, at folk er begyndte at hamstre. I supermarkederne er der lange køer af mennesker, som alle vil sikre sig, at de ikke løber tør for nødvendige varer.

- De køber langtidsholdbar mælk, vand og konserves. De fleste forbereder sig på, at oversvømmelserne vil få strømmen til at gå, og uden strøm kan der ikke pumpes vand, siger hun.

- Folk er generelt meget chokerede. De troede aldrig på, at der ville blive en gentagelse af 1974, da den seneste store oversvømmelse ramte.

Vandet stiger fortsat

Situationen i Brisbane forværres minut for minut.

Queenslands premierminister, Anna Bligh, forbereder borgere på, at oversvømmelsen vil blive den værste siden 1893, hvor vandmasserne steg til mere end otte meter over niveau ved lavvande. 

- I løbet af onsdag vil vandet stige til 4,5 meter, og vores beregninger viser, at det torsdag vil overstige seks meter, siger premierminister Anna Bligh til The Brisbane Times.

Det forventes, at 6.500 huse vil blive helt oversvømmede, mens omkring 16.500 bygninger vil blive delvist ødelagt af vandmasserne.