Costa del Sharia

Saudi-Arabien planlægger et strandområde, hvor kvinder kan gå med bikini. Iran har haft en »afslappet« frizone i årtier på øen Kish. For fundamentalistiske regimer er den slags steder både en ventil og en alternativ indtægtskilde

Foto: MARWAN NAAMANI

Ordet badeferie er ikke forbundet med hverken Iran eller Saudi-Arabien.

To fundamentalistiske regimer, der hvert år topper listen over lande med flest offentlige henrettelser. To lande, der er dybt involveret i blodige krige i Syrien og Yemen. Begge landes love er baseret på sharia, og til trods for sunni-shia konflikten mellem de to, går de hånd i hånd når det gælder begrænsning af kvinders rettigheder. Begge lande har strenge regler for kvinders påklædning, og det koster alt fra tæsk og bøder fra det særlige religiøse politi, til fængselsstraf at forbryde sig mod regimernes tolkninger af, hvordan islam tillader kvinder at gå klædt.

Og så alligevel.

Bikinierne er på vej til Saudi-Arabien. Det sker blot to år efter kong Salman måtte forkorte en tre uger lang ferie i Vallauris ved den franske middelhavskyst. Den saudiske konge havde på forhånd forlangt at få den offentlige strand ved på stedet lukket. Af sikkerhedshensyn, men også for at de saudiske gæster ikke skulle få spoleret ferien af letpåklædte solbadende franske kvinder. Kong Salman afbrød sit ferieophold efter otte dage, da lokale franskmænd havde indsamlet 150.000 underskrifter mod det de anså som et urimeligt saudisk krav og en midlertidig shariainvasion.

Men nu skal Saudi-Arabien have sin egen solkyst.

Ifølge The Telegraph planlægger Saudi-Arabiens tronarving Muhammed bin Salman at omdanne et stort strandområde ved Det røde Hav til et luksuriøst feriested, hvor det vil være tilladt for kvinder at gå i bikini.

»Feriestedet vil sætte nye standarder for bæredygtig udvikling, og få den næste generation af luksusrejsende til at sætte Saudi-Arabien på det internationale turismekort,« lyder det, ifølge The Telegraph, i en udtalelse fra Saudi-Arabiens offentlige investeringsfond.

Projektet vil blive sat i gang i 2019 og i 2022 forventes hoteller og andre faciliteter at stå klar til at tage imod de første gæster.

Målet er at øge turismen til Saudi-Arabien, og udvikle alternative indtægtskilder til olieindustrien. Det er Saudi-Arabiens mål at lokke nogle af de mange vesterlændinge, der foretrækker Dubais natteliv og forholdsvist frie rammer, til det saudiske kongerige i stedet. Men dog stadig på sikker afstand fra hovedstaden Riyadh og de hellige byer Mekka og Medina, hvor kvinder stadig vil blive påkrævet at iføre sig den sorte abaya.

For nylig blev en saudi-arabisk kvinde fængslet og siden løsladt efter hun havde delt en kort video, hvor hun går gennem en smal gade iført kort nederdel.

Det trick, der gør, at Saudi-Arabien kan fortsætte som et strengt fundamentalistisk kongedømme, og samtidig give plads til bikinier er, at feriestedet ikke vil blive underlagt saudisk lovgivning. Feriestedet vil blive underlagt det, der af det saudiske regime kaldes for internationale standarder. Og her er det tilladt at iføre sig bikini.

Noget tilsvarende har fundet sted i en årrække på den iranske ø Kish. En såkaldt frizone, hvor sædelighedspolitiets tøjler er knap så stramme som på Den Islamiske Republiks fastland. Grænsen går ved offentlig nydelse af alkohol, men hvis en kvinde “glemmer” at tage sin hovedbeklædning på, eller placerer sig i nærheden af en fyr på stranden, hører det til sjældenhederne at nogen griber ind. Selv live musik og indtagelse af alkohol fra det sorte marked på øens toiletter, hører til rutinen.

Under den iranske shah Mohammed Reza Pahlavi, var Kish et af de steder i Iran, hvor der blev festet igennem. Dyre hoteller, casinoer, prostituerede og europæiske gæster hørte til hverdagen på øen.
Men med ayatollah Khomeini, Den Islamiske Republiks grundlægger, blev tonen en anden.
»Allah skabte ikke mennesket til at lave sjov. Et islamisk regime skal være seriøst i enhver henseende. Der er ingen vittigheder i islam. Der er ingen humor i islam. Der er ikke noget sjovt ved islam,« citeres ayatollah Khomeini for at have sagt.
Men selv med tilblivelsen af Den Islamiske Republik, er det ikke lykkedes at lægge låg på al alt det sjove.

Og Kish er på mange måder det iranske præstestyres ventil. Stedet, hvor de, der føler sig undertrykte, kan føle sig en smule friere uden at skulle rejse til udlandet. Stedet, hvor det iranske regime for første gang i februar 2017 tillod kvinder at være blandt tilskuerne ved en volleyball-turnering. Omkring en million besøger Kish om året.

»Det er helt tydeligt, at det iranske regime bruger den slags steder som en ventil,« siger den israelske Iranekspert Raz Zimmt.

»Der er skisportsstederne nord for Teheran. Der er steder ved det Caspiske Hav og der er Kish. Regimet lader helt bevidst stemningen på disse steder være en smule mere fri, fordi man forstår, at hvis den slags steder ikke findes, så bliver presset for voldsomt på den almene befolkning. Og på den måde bruger man Kish og skisportsstederne til at bevare roen,« siger Raz Zimmt.

Under den nuværende iranske præsident Hassan Rouhani er det bredt accepteret, at de iranske myndigheder bevidst afholder sig fra at blande sig i private anliggender. For det meste vil regimet derfor ikke afbryde en privat fest, hvor mænd og kvinder eksempelvis danser sammen. Så længe det forbliver en privat fest, der ikke generer andre.

På Kish vender man blikket endnu mere bort.

»Gennem de seneste årtier er Kish blevet et feriested, hvor gæster kan nyde svømning, shopping og en tilbagelænet stemning i de relativt frie lokale omgivelser,« skriver Tehran Times.

I en række iranske medier sammenlignes Kish med Spaniens Costa del Sol, og ligesom med det saudiske projekt, er det iranske regimes mål også at tiltrække et større antal vestlige turister i fremtiden.

Ifølge Payvand News planlægger Iran nu også at åbne et såkaldt vinter-rekreationscenter på Kish.

»Iran forsøger at udnytte den positive atmosfære, der er  skabt i kølvandet på atomaftalen mellem Iran og seks verdensmagter, på bedst mulige måde,« skriver Payvand News.