Bush benåder Lewis Libby

Bush lader vicepræsidentens rådgiver slippe for fængselsstraf i handling, der ligner benådning. Sagen vil igen fokusere på Irak og begrundelsen for krig.

Det lignede en benådning, da præsident George W. Bush mandag aften eliminerede fængselsstraffen til Lewis Libby, den tidligere rådgiver for vicepræsidenten, der var dømt for at lyve i sag om hemmelig CIA-agent.

Libby var idømt to et halvt års fængsel. Bush betegnede fængselsstraffen for "overdreven".

Libby løj bevidst over for en særdomstol om sin kontakter med folk, der var med til at afsløre den hemmelige CIA-agent Valerie Plame.

Plame er gift med en tidligere diplomat, som i 2003 afslørede, at Det Hvide Hus forfalskede oplysninger om Iraks masseødelæggelsesvåben. Diplomaten siger, at afsløringen af hans kones identitet var en hævnaktion fra Det Hvide Hus.

Det er fortsat ikke afsløret, hvem der røbede Plames identitet. Men kritikerne siger, at vicepræsident Dick Cheney eller selv præsidenten kan have haft en finger med i spillet.

Præsidentens beslutning vil uden tvivl føre til en ny debat i USA om begrundelsen for at gå i krig i Irak og måden regereringen opererer på.

/ritzau/