Breivik kan sætte strafrekord i Norge

Den terrorsigtede Anders Breivik risikerer at få den længste fængselsstraf, Norge har set.

Anders Behring Breivik sidder varetægtsfængslet her i Ila Fængsel uden for Oslo. Fold sammen
Læs mere
Foto: WOLFGANG RATTAY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis den terrorsigtede Anders Behring Breivik dømmes for sine handlinger, risikerer han den længste straf i Norges historie. Det skriver avisen VG.

I Norge kan man nemlig ikke idømmes livsvarigt fængsel, men hvis Breivik bliver vurderet til at være farlig for sine omgivelser og idømmes forvaring, kan han ende med at sidde livet ud.

- Dette er forudsat, at man stadig vurderer det sådan, at der er en nærliggende fare for, at han vil begå nye, alvorlige lovovertrædelser, hvis han løslades, siger jurist Thomas Frøberg fra Universitetet i Oslo til avisen.

En forvaringsdom bliver taget op til genovervejelser hvert femte år, men hvis det vurderes, at personen stadig er for farlig til at blive lukket ud, kan det derfor blive besluttet at forlænge forvaringen.

De norske justitsminister har desuden sagt, at han ønsker en ny vurdering af strafniveauet i Norsk straffelov efter sagen.

Måske en anden paragraf

Den paragraf om forbrydelser mod menneskeheden, Breivik er sigtet efter, blev skrevet ind i et nyt kapitel i den norske straffelov i 2005. Den har en strafferamme på 30 års fængsel.

Men ifølge en norsk jurist er det ikke sikkert, at Breivik ender med at blive dømt efter den paragraf. Det er nemlig op til anklagemyndigheden at vurdere, om bevisbyrden mod ham lægger op til en tiltale om forbrydelser mod menneskeheden, og det er endnu for tidligt at sige, hvordan retssagen vil forløbe. Det er besluttet, at Breivik skal svare for hvert enkelt drab.

- Der findes ikke noget klart svar på det. Hvad skal man sammenligne med? Det er nok den mest omfattende drabssigtelse siden krigen, både når det gælder antal drab og omfanget af den materielle skade, siger juraprofessor Jon Thorvald Johnsen fra Universitet i Oslo til VG.

Anders Behring Breivik sidder nu varetægtsfængslet og vil med al sandsynlighed sidde bag tremmer, til retssagen begynder. Efter norsk lov er der ingen frist for, hvor længe en person kan sidde varetægtsfængslet.

Ifølge den norske rigsadvokat vil et anklageskrift tidligst være klar ved årsskiftet.