Benådninger og vovede vitser: Er det blevet forår i Kreml?

Vladimir Putin under et møde i Kreml. Fold sammen
Læs mere
Foto: SPUTNIK

For et par måneder siden blev Ildar Dadin det seneste symbol på russiske magthaveres håndtering af politiske modstandere. Den 34-årige oppositionsaktivist var den første, der blev dømt efter en ny lov om hårdere straffe for at deltage i ikke-godkendte demonstrationer. Ildar Dadin fik to et halvt år bag tremmer.

Det var imidlertid hans oplevelser bag fængselsmurene, der for alvor cho- kerede mange russere. I et udsmuglet brev fortalte han om daglige tæv, mishandling og mordtrusler fra vagterne. Kort efter forsvandt han sporløst i over en måned. Familien frygtede, at han var død.

Det var han ikke. I stedet tog sagen en overraskende og glædelig drejning. I sidste uge blev Ildar Dadin løsladt fra fængslet i Sibirien, efter Ruslands højesteret med en ualmindelig hastig sagsbehandling annullerede dommen.

Sagen er ikke den eneste, der har overrasket, i et land, hvor den slags domme ikke omstødes uden det rette signal oppefra. I sidste uge blev en oppositionsaktivist løsladt fire år før tid. Og i denne uge benådede Vladimir Putin en kvinde, der havde fået syv år for »spionage«, fordi hun havde sendt en SMS om kampvogne, der kørte forbi hendes vindue.

Striben af løsladelser har endda fået nogle iagttagere til at tale om et politisk tøvejr i præsidentadministrationen i Kreml.

Siden de store oppositionsdemonstrationer i 2011 har myndighederne ellers strammet kursen over for oppositionen. Senere, da konflikten mod nabolandet Ukraine var på sit højeste, blev navngivne oppositionsfolk udråbt som »folkefjender« i statslige medier.

De nye toner spores af nogle til den mere liberale Sergej Kirijenko, der sidste år overtog posten som Putins vicestabschef i Kreml. Kirijenko har fået ansvaret for at sammensætte den opskrift, der kan sikre Putin endnu en valgsejr ved præsidentvalget om et år.

Et pejlemærke har været de magtfulde statslige TV-kanaler, der senest har nedtonet de mere ekstreme stemmer.

Angsten fra 2011 har fortaget sig i Kreml, fordi målinger viser, at russerne ikke er i humør til protest, siger analytikeren Nikolaj Miro- nov til netavisen ura.ru:

»Forud for valget er der lagt en kurs om konsensus og forsoning, så hvorfor skabe kløfter i samfundet med åbenlyst uretfærdig retsforfølgelse af de uenige,« siger han.

Men at tale om et politisk forår lyder som en klassisk vittighed, lyder det fra en anden fremtrædende analytiker: »Man gør et menneske lykkeligt ved at tage alt fra ham - og så give ham halvdelen tilbage,« siger Stanislav Belkovskij til tjournal.ru.

Signalerne er da også modstridende. Oppositionslederen, Aleksej Navalnyj, er stadig formelt udelukket fra at opstille til valget efter en dom, som ifølge ham er en politisk straffeaktion. Og kort før Ildar Dadins løsladelse ransagede politiet den Putin-kritiske menneskeretsaktivist Zoja Svetovas hjem i Moskva. Hun er blandt dem, der kæmpede hårdest for løsladelsen af Dadin.

Simon Kruse er Berlingskes korrespondent i Moskva