Australien tilbyder flygtninge store pengesummer for at tage hjem

Embedsfolk på et australsk asylcenter øger presset på asylansøgere. De skal tilbage til deres hjemland, koste hvad det vil.

Australske autoriteter går rundt på Manus Island flygtningelejr på Papua Ny Guinea med udvisningsvarsler. Behrouz Boochani/Handout via REUTERS Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tag hjem frivilligt, og få op mod 175.000 kroner. Det er tilbuddet til flygtningene på et australsk ledet asylcenter i Papua Ny Guinea, skriver Reuters.

»De fortalte mig og andre, at vi får 140.000 kroner, hvis vi frivilligt rejser hjem, og endnu mere, hvis vi rejser i en gruppe,« siger Mohammed Bilal, der er tilbageholdt på asylcenteret på Manus Island i Papua Ny Guinea, efter han flygtede fra Bangladesh af politiske grunde.

Ifølge Reuters er flere asylansøgere fra Nepal og Bangladesh gentagne gange blevet kontaktet af australske embedsfolk. De siger, de er blevet presset til at tage imod beløb op mod 175.000 kroner for at tage hjem eller blive deporteret.

Det er ikke ulovligt at tilbyde penge til afviste asylansøgere mod, at de tager hjem. Men summerne der bliver tilbudt er fordoblet i løbet af det sidste år og overstiger klart de beløb der bliver tilbudt andre steder. Tyskland har for nyligt annoceret planer om at at tilbyde knap 10.000 kroner til asylansøgere mod, at de tager tilbage til deres hjemlande.

»Omfattende støttepakker er til rådighed til at hjælpe ikke-flygtninge med at forlade landet frivilligt, rejse hjem og genetablere deres liv i deres hjemland,« siger den australske immigrationsafdeling til Reuters.

I en rapport fra 2016, estimerer Unicef og Red Barnet, at Australiens offshore program, i blandt andet Papua Ny Guinea, har kostet landet mere end 50 milliarder over de seneste tre år. FN har opfordret Australien til at finde en anden måde at huse asylansøgere end i lejre på øer i Stillehavet, men uden held. Senest har Tysklands indenrigsministerium opfordret EU til at vedtage et system lignende austaliernes.