Australske læger vil bryde asyl-tavshed

En gruppe australske læger går til domstolen på grund af love, der pålægger dem tavshedspligt om forhold i asylcentre.

Australien har to tilbageholdelseslejre på i Nauru og Papua New Guinea. Når asylansøgere prøver at sejle til Australien, bliver de sendt tilbage, mens dem, der klare turen, ender i lejrene. De bliver nægtet adgang til landet, også hvis det efterfølgende viser sig, at de er flygtninge. Her ses en gruppe Green Peace-medlemmer, som holder et skilt op, hvor der står "lad dem blive". Scanpix/Peter Parks Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ansatte i australske asylcentre tvinges til at tie stille med, hvad der foregår i centrene.

Sådan lyder budskabet ifølge nyhedsbureauet AFP fra en gruppe australske læger, som går til domstolene for at få kendt en række love i strid med landets forfatning.

Læger, advokater og aktivister har længe kritiseret de såkaldte tilbageholdelseslejre i østaterne Nauru og Papua New Guinea, hvor nogle asylansøger angiveligt bliver seksuelt misbrugt og udvikler psykiske problemer.

Den konservative regering i Australien indførte sidste år en lov om tavshedspligt for ansatte i integrationsministeriet og gjorde det ulovligt for de ansatte, herunder også læger, sygeplejersker og hjælpearbejdere, der arbejder på centrene, at udtale sig om vilkårene på øerne.

Organisationen Læger for Flygtninge står bag sagsanlægget og mener, at lovene stopper whistleblowere og krænker ytringsfriheden.

- Den måde, loven er indrettet på, gør, at enhver, der fortæller noget om vilkårene i lejrene, kan få op til to års fængsel, siger Barri Phatarfod fra organisationen til AFP og fortsætter:

- Lægerne føler ikke, at de kan gøre deres job ordentligt.

Retssagen kan få vidtrækkende konsekvenser, mener advokat Meghan Fitzgerald, der skal føre sagen. Flygtningepolitikken er nemlig et vigtig emne i australsk politik.

Den australske regerings stramme flygtningepolitik dikterer, at asylansøgere på vej til landet i båd skal vende om og sejle tilbage, hvor de kom fra.

Dem, der når til Australien, sendes til centre i Nauru og Papua New Guinea.

Regeringen forsvarer sin politik. Den er nødvendig, og tavshedspligten hindrer ikke ansatte i at indberette deres bekymringer, lyder det.

Regeringens politik har standset den bølge af asylansøgere, der tidligere kom til Australien, og drukneulykkerne er også stoppet.

Men aktivister kritiserer fortsat forholdene i lejrene, og asylansøgere klager over behandlingen.

I maj satte en 21-årig somalisk kvinde ild til sig selv i lejren på Nauru. Få dage forinden gjorde en iransk mand det samme og døde.

/ritzau/