Argentinere tager Falklandskrigen med til OL

En ny argentinsk OL-reklame provokerer ved at kredse om det anspændte forhold mellem England og Argentina efter Falklandskrigen.

Ramt af en britisk torpedo synker det argentinske krigsskib General Belgrano i Atlanterhavet den 2. maj 1982. Billedet er taget fra en redningsbåd, der kan rumme 20 mennesker. Fold sammen
Læs mere
Foto: NF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- For at konkurrere på engelsk jord, træner vi på argentinsk.

Sådan lyder budskab i en ny opsigtsvækkende argentinsk reklame, som på en gang promoverer det argentinske OL-hold og provokerer ved at rippe op i de sår, som blev skabt ved Falklandskrigen for tredive år siden.

Videoen viser den argentinske hockeylandsspiller Fernando Zylberberg, som løber forbi en række engelske landmærker på Falklandsøerne, blandt andet avisen Pengiun News og et monument rejst for at hylde faldne engelske soldater. Herefter toner ovenstående budskab frem på skærmen. Ifølge den engelske avis The Guardian er videoen blevet filmet i al hemmelighed i forbindelse med et marathon på Falklandsørerne i sidste måned.

Videoen blev vist på argentinsk TV den 30. april - 30 år efter det argentiske skib "General Belgrano" blev sænket af engelske tropper ud for Falklandsøerne, eller "Malvinerne" som øerne hedder i argentinske folkemunde. I forbindelse med visningen sagde Fernando Zylberberg til en argentinsk radiokanal Cadena 3, at videoen skal "få budskabet ud om, at Malvinerne er argentinske".

Den argentinske præsident Cristina Fernández de Kirchner har længe udtrykt et ønske om  at starte forhandlinger med England om retten til øerne. Den officielle holdning i den argentinske regering er dog, at de Olympiske Lege i London ikke skal bruges som en politisk platform til at promovere den argentinske holdning til de omstridte øer.

- Den argentinske delegation rejser til London med overbevisningen om, at Malvinerne er argentinske, men det eneste delegationen vil gøre i London er at deltage i de Olympiske Lege, sagde den argentinske sportsminister Claudio Morresi til Reuters i sidste måned.

Videoen får i dag kritik fra flere sider i engelske medier, heriblandt fra den britiske udenrigsminister William Hauge, som mener, at videoen er et mediestunt.
 
- Argentina har lidt nogle diplomatiske nederlag i de seneste uger. Det er ikke lykkedes dem at samle opbakning bag deres holdning til Falklandsøerne fra andre lande i Syd- eller Nordamerika (ved et nyligt møde blandt Amerikas politikere red.). Jeg tror, at det her skal ses i lyset af det. De prøver at redde ansigt på en eller anden måde, siger udenrigsministeren, som understreger at videoen ikke får England til at skifte holdning om øerne.   

Striden om Falklandøerne har eksisteret i mange år, men den kulminerede, da argentinske tropper gik i land på øerne i starten af april 1982. Over de næste måneder udkæmpede engelske og og argentinske tropper et blodigt slag om retten til øerne. Striden endte, da Argentina kapitulerede den 15 juni 1982, og siden har øerne være på britiske hænder. Over 900 engelske og argentinske kamptropper mistede livet i Falklandskrigen.