»Åh, vi stakkels forvirrede muslimer, der aldrig har hørt om hotdogs«

Det seneste eksempel på skellet mellem verdslig og ortodoks i Malaysia er en strid over brugen af ordet »hot dog«. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Casper Christoffersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Prioritering

Det nuværende amerikanske præsidentvalg er mærkeligere og mere larmende end nogensinde før. Mange vælgere har den dybeste foragt for Donald Trump, mens mange nærer et brændende had til Hillary Clinton.

Ifølge en meningsmåling fra universitetet Umass Lowell i Massachusetts og det sociale medie Odyssey vil næsten hver fjerde – 23 procent – af 18-35-årige amerikanere foretrække, at en enorm meteor rammer Jorden og udsletter menneske- heden, frem for at Trump eller Clinton bliver præsident. 39 procent af de adspurgte unge ville hellere have, at præsident Obama bliver siddende på livstid, mens 26 procent foretrækker, at den næste præsident udtrækkes i et lotteri blandt alle amerikanere.

Der er dog tre gange så mange unge, der peger på Clinton som på Trump. Men hvis den tidligere demokratiske præsidentkandidat Bernie Sanders stadig var med i valgkampen, ville han feje dem begge af banen, hvis de adspurgte bestemte.

Madpoliti

Mange malayer praktiserer en moderat form for islam, omend konservative religiøse har medvind i disse år.

Det seneste eksempel på skellet mellem verdslig og ortodoks i Malaysia er en strid over brugen af ordet »hot dog«, skriver BBC.

Departementet for Islamisk Udvikling har nu bedt restaurationer om at ændre ord- lyden i deres menuer, så der ikke længere står »hot dog«, hvis de vil beholde deres halal-certifikation.

Hunde er ifølge islam urene dyr, og derfor kan ordet ikke optræde i forbindelse med halal-produkter, forklarer departementet.

Det har fået malayerne op af stolen. Turist- og kulturminister Nazri Aziz finder beslutningen komplet idiotisk, og Marina Mahathir, der er datter af landets tidligere leder, Mahathir Mohamad, går også til stålet

»Åh, vi stakkels forvirrede muslimer, der aldrig har hørt om hotdogs, og som bliver nødt til at købe en, hvis den står på menukortet,« skriver hun på Facebook.

Kendis-henrettelse

Dødsstraf er langtfra usædvanligt i Saudi-Arabien, men det er yderst sjældent, at medlemmer af kongefamilien, der ellers kan tælles i tusinder, dømmes til døden.

Det er imidlertid præcis det, der er sket for prins Turki bin Saud al-Kabir, der nu er blevet henrettet for mordet på den saudiske statsborger Adel al-Mahemid under et slagsmål i 2014.

Al-Mahemids familie takkede nej til et tilbud om »blodpenge« – at den skyldige betaler en (typisk større) sum, mod at offerets efterladte siger, at den skyldige ikke bør idømmes dødsstraf.

Karl Kühlmann Selliken er Berlingskes internationale korrespondent