94 mentalt syge sydafrikanere omkom i rædselslejr

1300 patienter i Sydafrika blev flyttet til uhumske faciliteter i forbindelse med spareplan, afslører rapport.

Læs mere
Fold sammen

Johannesburg. Mindst 94 psykisk syge patienter døde i Sydafrika, efter at myndighederne sidste år flyttede dem til faciliteter, der sammenlignes med "koncentrationslejre".

Det afslører en officiel rapport onsdag.

Mange af de indlagte døde som følge af lungebetændelse, dehydrering og diarré.

Det skete, da flere end 1300 patienter i al hast blev overflyttet fra hospitalet Life Esidimeni i provinsen Gauteng til "uautoriserede" faciliteter, så myndighederne kunne spare penge.

Sydafrikas ombudsmand på sundhedsområdet udtaler i rapporten, at nogle patienter blev overflyttet på ladet af små åbne lastbiler.

- Processen mindede om en auktion på et kvægmarked, hedder det.

Pårørende fik intet at vide om, hvor patienterne var, eller om de var døde i de overfyldte, uopvarmede "sundhedscentre". Nogle øjenvidner sammenligner faciliteterne med kz-lejre.

- På centrene fik alvorligt syge patienter ikke tilstrækkeligt med føde og vand. De blev efterladt fejlernærede, undervægtige og endda døende på grund af dehydrering, står der i rapporten.

- Kun én ud af de 94 patienter, der mistede livet, døde som følge af en mental sygdom, siger ombudsmanden til lokale medier.

Premierministeren i Gauteng-provinsen, David Makhura fra African National Congress (ANC), har lovet at holde alle de ansvarlige embedsmænd ansvarlige.

Imens beskylder oppositionspartiet Democratic Alliance (DA) regeringen for at lyve om dødstallet.

- Eventuelle kriminelle sigtelser bør gælde alle de personer, som har været involveret, oplyser partiet i en udtalelse.

/ritzau/AFP