16 personer er sigtet for drab på Pinochet-fjender i 1973

Flere pensionerede officerer i Chile er blevet tiltalt for drab på 15 af diktator Pinochets fjender i 1973.

16 pensionerede chilenske militærofficerer er onsdag blevet tiltalt for medvirken til drab på 15 modstandere af diktator Augusto Pinochet i 1973.

Det oplyser særlig anklager for menneskerettigheder i Chile Mario Carroza.

De 15 drab er angiveligt en del af den såkaldte dødskaravane, hvor 75 af Pinochets modstandere blev likvideret rundt om i landet umiddelbart efter militærkuppet i 1973.

Blandt de tiltalte er tidligere hærchef Juan Emilio Cheyre. Han blev anholdt i juli 2016, men blev senere løsladt mod kaution.

Resterne af de 15 lig blev fundet i 1998, og retsmedicinske undersøgelser har vist, at de blev skudt adskillige gange.

Efter militærkuppet begyndte en undertrykkelse af den socialistiske opposition, og flere end 3000 modstandere af Pinochets regime blev dræbt eller forsvandt under diktatorens styre mellem 1973 og 1990.

Det vurderer historikere ved Diago Portales University, som også har dokumenteret omkring 37.000 sager om tortur og ulovlige fængslinger.

Som general for hæren kom Augusto Pinochet til magten i Chile ved et militærkup mod den daværende socialistiske præsident Salvador Allende i 1973.

Han regerede indtil 1990, hvor han efter massivt pres fra befolkningen overgav magten til den demokratisk valgte Patricio Aylwin.

Pinochet fortsatte dog som øverstkommanderende for hæren helt frem til 1998.

Her blev han anholdt på en rejse til London på anmodning fra Spanien, der krævede ham udleveret og sat i husarrest. Pinochet undgik på grund af sin "svækkede sundhedstilstand".

Han døde som 91-årig i 2006 og blev aldrig stillet til ansvar for forbrydelserne under sit regime.

Domstole i Chile undersøger fortsat 1200 andre sager om påståede overtrædelser af menneskerettighederne under Pinochets regime.

/ritzau/AFP