Klimaaktivister varsler fem dage med trafikblokader i Indre By i København

Større veje, broer og institutioner i Indre By i København vil i løbet af ugen blive forstyrret i klimaets tjeneste. Den klimaaktivistiske gruppe »Extinction Rebellion« starter onsdag blokadeaktioner i håb om at råbe politikere op om alvoren af klimakrisen.

Klimaaktivister fra »Extinction Rebellion« afbrød i marts statsministerens spørgetime i bar overkrop. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Kan du forestille dig, at blive arresteret for at blokere veje?«

Sådan lyder et af spørgsmålene i en tilmeldingsformular til fem dages klimaaktioner i Indre By i København.

Den klimaaktivistiske gruppe »Extinction Rebellion« har nemlig planlagt fem dages blokering af trafikken. Her vil de med egne ord »forstyrre« større veje, broer og institutioner i minimum fem dage for at skabe opmærksomhed om den globale klima- og miljøkrise, som de mener bliver overset af politikere.

På Extinction Rebellions Facebook-side er 500 klar til at deltage, og yderligere 2.000 er interesserede i begivenheden. Ifølge organisationen er folk i alle aldre klar på at lave kreative, fredelige civil ulydighedsaktioner.

»Forstyrrelse af offentligheden har tidligere vist sig som et effektivt redskab til at øge bevidsheden og skabe politiske forandringer. Vi ønsker, at borgertinget skal have ret til at komme med forslag, som politikerne er forpligtede til at følge,« siger Ellen Obdrup fra Extinction Rebellion til mediet Arbejderen.

Klimabevægelsen Extinction Rebellion har lavet mange aktioner for at råbe op om klimaet. Her protesterer de unge aktivister mod klimaloven ved Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i København, fredag 13. december 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Halvnøgne aktivister og vejafspærringer

Det er ikke første gang, at Extinction Rebellion laver aktivistiske aktioner i Danmark. I marts afbrød halvnøgne aktivister statsministerens spørgetime i folketinget, og sidste år blev 22 Extinction Rebellion-aktivister arresteret, da de i protest mod olie- gas- og kulproduktion blokerede for vejene og dermed trafikken ved Aarhus Havn.

Ud over fem dages blokade af trafikken, har Extinction Rebellions planlagt musik, foredrag, klima-workshops og litteraturoplæsninger. Forfattere såsom Caspar Eric, Carsten Jensen og Peter Øvig Knudsen skal i løbet af de fem dage lave oplæsninger.

Flere kendte personer har meldt ud, at de deltager i Extinction Rebellions blokade – blandt andet musikeren Jokeren.