Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Mette Frederiksen kan godt pakke sin falske benovelse væk. Valgkampen er slut

Cordua
Jarl Cordua. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Nordjyde i Kansleramt

Jarl Cordua

Mette Frederiksen har netop aflagt sit første officielle besøg hos kansler Merkel i Berlin. Traditionen tro blev hun som statsminister mødt med militærparade og røde løbere i Kansleramt. »Det er jo ikke noget man er vant til som nordjyde,« bemærkede Frederiksen.

Groft Sagt spekulerer på, hvad Frederiksen mon mente? Er man som fynbo da vant til at være midtpunkt for en militærparade? Som bornholmer? Eller sønderjyde?

Var det et udtryk for beskedenhed i stil med forgængerens ”Lille Lars fra Græsted”? Er netop nordjyder sådan et særligt overset og beskedent folkefærd, for hvem det er specielt enestående at optræde på magtens bonede gulve? For Frederiksen, der er bosiddende i Hareskovby i Nordsjælland, MF i snart 20 år og minister i fire, kan det næppe være helt nyt.

Groft Sagt opfordrer Frederiksen til at indse, at valgkampen i Aalborg for længst er overstået, hvorfor hun kan gemme den påtagede benovelse væk indtil næste valg.

Hovedet i Rouhanis bagdel

Bent Blüdnikow

Iran har brudt atom-aftalen og er i fuld gang med at berige uran, så terrorregimet kan udvikle atomvåben. Det har fået Israels premierminister Netanyahu til at udtale: »Europæernes svar på Irans brud på aftalen minder mig om europæernes appeasement-politik i 1930erne (overfor Hitler red.) Dengang var der også nogle, der begravede hovedet i sandet og ikke så den truende fare.«

Netanyahu er jo diplomatisk i denne udtalelse, for de europæiske ledere har ikke hovederne i sandet. EU har gjort alt for at indgå aftaler med iranerne og har forsøgt at underminere USAs sanktioner. Mens europæiske ledere og medier skælder ud på Trump, får Iran upåtalt lov til at støtte terror, hænge homoseksuelle og sende missiler til Hizbollah og Hamas.

Nu hævder EU, at Irans brud på aftalen ikke er så alvorlige, at EU bør handle over for Iran. Nej,  EUs ledere har ikke hovedet i sandet, men op i præsident Hanssan Rouhanis bagdel.

Åh, den klimaforskning

Hans Hauge

TV 2 News havde indkaldt en forsker fra Aalborg Universitet, som skulle sige noget om »klimabevidsthed«, for det forsker denne smilende forsker i. Hun burde se trist ud med de katastrofer, der venter.  Hendes forskning bygger på value-action gap. Det skal hedde noget på engelsk.

Det er blot en ny version af Paulus’ ord om, at det gode vi vil, det gør vi ikke, men det onde vi ikke vil, det gør vi. Hvad gør vi? Vi flyver. Det er en synd, men så kan man købe sig aflad, siger SF og forskeren. 60 kroner og så er du syndfri. Forskeren kunne i øvrigt oplyse, at hvis man skal tage toget til Barcelona, skal man skifte seks gange. Hvad skal hun dog til Barcelona efter? Måske skulle hun forsøge at tage fra Aalborg til Rømø med offentlige transportmidler. Det kræver dog kun fem skift.