Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Syrienskvinderne fylder medierne, men hvad med yazidi-kvinderne?

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad blev der af yazidi-kvinderne?

Bent Blüdnikow

Medierne fyldes disse dage med beretninger om de tre kvinder og deres børn, der er kommet hjem fra en syrisk lejr. DR fortæller, at de modtages af læger og psykologer, og kvinderne tiltales for terrorrelaterede aktiviteter. Derimod er der ikke et ord om de tusindvis af yazidi-kvinder, der blev voldtaget og ydmyget af Islamisk Stat, den samme organisation som de tre kvinder og mange andre tilsluttede sig.

Islamisk Stat fangede tusindvis af yazidier og holdt kvinderne som sexslaver. De blev tortureret og myrdet. I oktober 2014 rapporterede FN, at 50.000 yadizier blev myrdet af IS og 5.000-7.000 kvinder blevet kidnappet af IS. I Politiken berettes det, hvor svært det er for de danske syrienskvinder: »Hun er knust og dybt ulykkelig over at skulle være adskilt fra børnene«, sagde Mette Grith Stage, der er forsvarsadvokat for en af kvinderne, til avisen.

Tænk på yadizierne, når medierne er fulde af beretninger om de danske IS-kvinders trængsler.

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Pigtråd

Lars Møller

De progressive dele af Folketinget som for eksempel Rosa Lund (EL) ser ikke hegn eller mure som en løsning på at imødegå flygtningestrømme, hvorfor hun har fordømt regeringens initiativ med at sende NATO-pigtrådshegn til Litauen.

Hun støttes af seniorforsker Ninna Nyberg Sørensen ved Dansk Institut for Internationale Studier, der hævder, at netop den type hegn har været skyld i flere dødsulykker. Martin Lemberg-Pedersen ved Amnesty Danmark hævder ovenikøbet, at hegnet vil blive brugt til at krænke menneskerettigheder med. Groft sagt finder ikke, at hegn, selv ikke NATO-pigtrådshegn i sig selv, kan være skyld i noget som helst, hverken i ulykker eller krænkelse af menneskerettigheder. Hegn, uanset type, anvendes her til at begrænse uvedkommendes afgang, og hvis de kommer til skade i et forsøg på at undgå denne begrænsning, er det næppe hegnets skyld.