Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Bør Politiken undskylde for Edvard Brandes' synder?

Foto: Claus Bigum
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hans Hauge

Edvard Brandes var også koloniminister udover at være radikal, ateist og positivist og meget andet ædelt og godt. Han var også tilknyttet Politiken. For tiden er vi jo i gang med at afsløre fortidens syndere, uden hvilke vi ikke selv kan fremstå som rene. Brandes talte »vestindisk«. Hvad betød det? At lyve. Han havde solgt De Vestindiske Øer, inden der blev afholdt folkeafstemning om salget, for kvinder måtte stemme, og de ville nok stemme forkert. De måtte godt stemme på Færøerne, men ikke på De Vestindiske Øer. Hvorfor ikke? Svaret var for groft til Groft sagt. Vi kan jo ikke lade de »Halenig….« stemme, sagde den gode Brandes. Bør Politiken ikke undskylde?

Foto: Claus Bigum.

Ærlige Mette

Jarl Cordua

Salvelsesfuldt kunne statsministeren betro læserne af nærværende avis, at nu var tiden altså kommet til et opråb for mere ansvarlighed og ærlighed i dansk politik. Der er opstået en tendens til, at Christiansborgs partier i stort omfang fremsætte milliardforslag, der i bedste fald er lånefinansieret.

Groft sagt er helt enig med statsministeren i, at der er alt for megen overbudspolitik til i denne verden. Herunder regeringspartiets endnu ikke indfriede vælgerløfte om en de facto genindførelse af efterlønnen til i omegnen af tre milliarder kr. Statsministeren sigtede sikkert til Venstres forslag om halvering af momsen, men det var dog et forslag med en udløbsdato, mens efterlønsforslaget omvendt løber til evig tid. Også finansieringen er ukendt til trods for, at regeringen har brugt et helt år på sagen. Så meget for  ærligheden.

Måske statsministeren skulle droppe hykleriet om manglende økonomiske ansvarlighed hos andre og i stedet svare på oppositionens berettede spørgsmål i sagen?