Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Eventyrligt

Claes Kastholm Hansen Fold sammen
Læs mere

Nu udtrykker Liberal Alliances klima- og energiordfører, Villum Christensen, over for Jyllands-Posten sin forargelse over sine politiske kollegers håndtering af »det danske vindeventyr«. Han forklarer avisen, at »regningen for mere og mere vindstrøm i elnettet har udviklet sig til en uoverskuelig suppedas, som ingen har en kinamands chance for at gennemskue«.

Dette er ikke helt rigtigt. Groft sagt og enkelte andre udskud har for længst gennemskuet det og har i årevis peget på problemet uden at høste andet end hovedrysten og latterliggørelse. Mange lever stadig i troen på, at vindmøllerne er Danmarks gave til menneskeheden, skønt kendsgerningen er, at vindenergien aldrig vil kunne bidrage med mere end et par procent til det globale energibehov.

Nu venter vi blot på, at det går op for politikerne, at hvis de vil begrænse energispildet fra vindmøllerne, skal de hurtigst muligt vedtage love, der forbinder det med lange fængselsstraffe at bruge oliefyr til opvarmning og at køre i andet end el-biler.

Mod problemet med forsyningssikkerheden hjælper tvangslovgivning ikke, men kun bønner eller investering i en nødgenerator til hjemmet. Adspurgt af Jyllands-Posten er den radikale energiminister Rasmus Helveg Petersen lykkelig over udviklingen. Men han så jo i sin tid også gerne, at energitunge virksomheder som Aalborg-Portland lukkede.