Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Bliver Bestsellertårnet i Brande hedens svar på Saurons øje?

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Worstseller

Peter Nedergaard

Milliardæren og Bestseller-ejeren, Anders Holch Povlsen, vil bygge en 320 meter høj skyskraber i lille Brande på den flade, opdyrkede hede med 7.000 indvånere. Det er en nyhed, der vækker international moro. »Siden det danske nederlag i krigen med Preussen i 1864 er landet blevet formet af et motto: ’Hvad udad tabes, skal indad vindes.’ ’Eller i højden’, kunne man tilføje i lyset af tårnplanerne for den jyske provins,« skriver nyhedsmagasinet Der Spiegel ifølge Kristeligt Dagblad.

»’Som Saurons øje’: Vesteuropas højeste tårn planlagt i lillebitte dansk by,« skriver britiske The Guardian igen ifølge Kristeligt Dagblad med henvisning til ondskabens tårn, som ingen kan skjule sig for, i »Ringenes Herre«. Groft sagt frygter tilbageslag for Bestsellertøjet, når mærkevarerne begynder at kalde på grinet i stedet for accepten af de høje priser.

Ny løn

Niels Jespersen

Niels Jespersen. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Da ny løn blev indført i det offentlige var ideen at give medarbejderne en gulerod, så de gjorde en ekstra indsats. Når reformen skulle sælges i offentligheden var det altid noget med at den lærer, der påtog sig et særligt ansvar for ungerne i stedet for bare at hænge på lærerværelset, skulle belønnes.

Gik det sådan? Nej, selvfølgelig ikke. Det er cheferne, høje som lave, der scorer løntillægget. De fik i gennemsnit 532.000 kr. i løn i 1998. 20 år senere, i 2018, indkasserede cheferne i gennemsnit 999.500 kr., en forbedring på 88 pct. F.eks. fik 727 kontorchefer sidste år 1.020.000 kr. i samlet løn eller 99 pct. mere end de 511.000 kr., som kontorchefer indkasserede i 1998.

Ny løn har altså - udover et større bureaukrati med ansøgninger og lønsamtaler og flere møder - blot medført endnu dyrere chefer. Groft Sagt siger tak for ingenting.

No Exit

Hans Hauge

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Jens Peter Bonde, tidligere medlem af Europa-Parlamentet, ved, hvad han taler om. Han udtalte, at et land kan ikke komme ud af EU. EU forandrer hver lille del af et land til ukendelighed. Biopolitik hedder det. Cypern, Malta og Irland kunne næsten slippe ud af Det britiske Imperium, men taler dog endnu kolonisproget engelsk, og Polen kom ud af det sovjetiske. Tusk taler ikke russisk, kun en slags engelsk, men UK kan ikke slippe ud af EU.

Det tragikomiske er, at fænomenet folkeafstemning aldrig har været en del af den engelske »forfatning«. Folkeafstemninger er »fremmed for vore traditioner«, sagde Labour-leder og premierminister Clement Attlee i 1951. EU forærede UK det middel, som gjorde, at UK kan komme ud af EU. Troede de. De brugte denne EU-opfindelse og fandt ud af: No Exit.