Isbjørne har invaderet russisk by. Og de er sultne

Et halvt hundrede isbjørne er gået i land og roder i affaldet ved bosættelsen Belusja Guba, som ligger i øgruppen Novaja Semlja.

Det er formentlig manglende havis ved den sydlige del af Novaja Semlja, der i år har tvunget isbjørnene på land, mener en russisk isbjørneekspert. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ilya Naymushin/Ritsau Scanpix

Snesevis af isbjørne har belejret en militær bosættelse højt oppe i arktisk Rusland i en grad, så beboerne er bange for at sende børn i skole eller blot åbne hoveddøren.

Bosættelsen hedder Belusja Guba og ligger på en landtange, som skyder ud i Ishavet. Der er indført undtagelsestilstand, idet bjørnene har angrebet mennesker, brudt ind i huse, hærget skoler og holdt ædegilde på den lokale losseplads.

Videokameraer har filmet isbjørne, som gryntende er kommet i land og lunter gennem det lille udsted med 2.000 indbyggere. Sceneriet tegner et dramatisk billede af klimaforandringerne, men selv om isen trækker sig tilbage i Arktis og dermed tvinger bjørnene væk fra deres naturlige habitat, er det endnu uklart, om den seneste invasion skyldes et varmere hav, forklarer russiske forskere.

Selv om økologer i årevis har advaret om isbjørnenes pressede situation, er bjørnene i Belusja Guba i det mindste sikret mod én trussel: Fredningsmyndighederne har afvist en anmodning fra bostedet om at få lov at skyde bjørnene, der af den russiske lovgivning er beskyttet som en truet dyreart.

Rusland tillader jagt på isbjørne for oprindelige folkeslag i Arktis, men isbjørnejagt er forbudt på Novaja Semlja, hvor Belusja Guba ligger. Øgruppen er militært område med flere små bosættelser i nærheden af baserne, men ingen indfødte bopladser.

Dette har givet de foreløbigt 52 isbjørne frit lejde i Belusja Guba. Siden bjørnene begyndte at gå i land i december er indbyggerne i stadig stigende omfang blevet inden døre af frygt for at blive overrasket af et pelsdyr med store  bisser på gaden.

»Der har været tilfælde med aggressioner fra de vilde dyr, angreb på mennesker og indbrud i boliger eller andre bygninger,« hedder det i en erklæring fra de lokale myndigheder i Arkhangelsk.

»Borgerne er bange og vil nødigt forlade deres huse. De daglige rutiner er brudt, og forældre er ikke meget for at sende børnene i skole.«

Svaret har foreløbig været at opsætte flere hegn omkring skolerne og at køre børnene til skolen.

Et menneskeskabt problem

Det er formentlig manglende havis ved den sydlige del af Novaja Semlja, der i år har tvunget isbjørnene på land, mener professor Ilja Mordvintsev fra Severtsov Institut for Økologi og Evolution, som er en førende russisk ekspert i isbjørnenes liv.

Han vil rejse til Belusja Guba for at studere bjørnene på nærmere hold. Der er brug for flere data for at afgøre, om klimaforandringerne spillede en rolle. Havisen flytter sig ofte og bliver påvirket af mange faktorer, siger Mordvintsev.

Bjørnene foretrækker at bevæge sig ude på isen, men benytter sig også af øer og kystområder, når de færdes i Arktis. Bjørnene migrerer hen over sæsonen langs kysten på Novaja Semlja, og deres vandring afhænger af isforholdene. Migrationen er »ikke et nyt fænomen,« siger professoren.

Det samme gælder for menneskelige aktiviteter, der kan tiltrække bjørnene. Langs isbjørnenes migrationsrute støder isbjørnene blandt andet på den åbne losseplads ved Belusja Guba, hvor militæret tilsyneladende har set stort på de ellers strikse regler om bortskaffelse af affald, som olie- og mineselskaber skal rette sig efter.

Disse restriktioner skal forhindre netop den slags sammenstød, som nu skræmmer borgerne i den lille bosættelse.

»Isbjørne er nysgerrige dyr,« siger professor Mordvintsev. »De kan lugte menneskenes mad. Det er et menneskeskabt problem.«

Oversættelse: Lars Rosenkvist