Smuk film er et sørgedigt over klimaforandringer

Bulgarske Milko Lazarov har med »Aga« skabt en fascinerende og smuk film, der på sin egen stilfærdige vis knuser dit hjerte.

Sedna spiller en hyldest til fjeldene og isen i den rørende »Aga«. PR-foto Fold sammen
Læs mere
Foto: Kaloyan Bozhilov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Langt ude på tundraen i den russiske provins Sakha bor det ældre ægtepar Nanook og Sedna i deres yurt lavet af mørnede rensdyrskind fra en tid, da dyrene endnu flokkedes i det store hvide intet. Nu er der tomt.

Jagten slår fejl, og isen smelter med alarmerende hast. Alligevel prøver Nanook og Sedna at holde fast i et liv levet i pagt med naturen og dens luner. Men naturen er ved at dø – og hvad så med dem? Og hvad med deres børn, der for længst har forladt dem og deres livsstil? Titlens Aga viser sig at være deres datter, der er rejst bort for at arbejde i en diamantmine langt borte.

»"Man kommer med helt ind i hjertet af deres makkerskab. For det er hvad et ægteskab bliver til, når man sammen er nødt til at overleve."«


Der er noget nærmest dokumentaragtigt over fremstillingen af ægteparrets stilfærdige, kærlige hverdagsliv. Mon ikke Nanook er opkaldt efter Robert Flahertys banebrydende dokumentarfilm »Nanook of the North« fra 1922?

Det er dybt fascinerende at se dem filetere frosne fisk, konstruere snebriller af ben, flå en hare – eller hvad livet nu eller byder på af sysler. Man kommer med helt ind i hjertet af deres makkerskab. For det er hvad et ægteskab bliver til, når man sammen er nødt til at overleve.

Men bag de stille hverdagssysler gemmer der sig en større film, som rummer både stor poesi og stor tragedie. For Milko Lazarov vil ikke bare fortælle os om Nanook og Sedna.

Med sine smukke isklædte billeder komponerer han en fuldkommen hjerteskærende elegi over en verden, der med såret stolthed kæmper mod stormen fra den industrialiserede verden og de miljøproblemer, den har ført i sit kølvand. Som yurten skælver i stormen, der raser over de helt øde sletter, hvor der engang var dyr og mennesker. Liv.

Men heller ikke den industrialiserede verden kan føle sig sikker. Som en grænsevagt advarende siger til en lastbilchauffør med tung last: »Pas på. Isen er tyndere end nogensinde før«. Og vi skøjter alle sammen rundt på den.

»Aga«. Instruktør: Milko Lazarov. Medvirkende: Mikhail Aprosimov, Feodosia Ivanova