Uimodståelig Dino-jagt på DR2

Som en moderne Carsten Niebuhr rejser lensgreve Christoffer Knuth til Centralafrika for at lede efter dinosaurer. Det er der kommet en ret fin dokumentar ud af.

Christoffer Knuth, der driver Knuthenborg Safaripark, er lensgreve i 13. generation og overbevist om, at der findes dinosaurer i Congo. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Findes der stadig uopdagede, mørke pletter på landkortet? Er der overhovedet mere at undersøge, som ikke allerede er indtaget og registreret og overvåget? Hvor vild må verden endnu være?

Det er de gennemgående spørgsmål i »Jagten på den sidste dinosaur«, en kort, men ret uimodståelig serie, der havde premiere på DR2 tirsdag aften.
I centrum står Christoffer Knuth, der driver Knuthenborg Safaripark, er lensgreve i 13. generation og en ivrig dinosaurentusiast. Gennem sine rejser i Centralafrika har han hørt rygter om en nulevende dinosaur dybt inde i den congolesiske jungle.

Christoffer Knuth forsøger at forklare de lokale om sin ekspedition ind i mørkets hjerte. Bagved DNA-forsker Mikkel Winther. Fold sammen
Læs mere

De lokale kalder den Mokele Mbembe og beskriver et dyr, der ligner en af de langhalse, man kender fra børnebøger, tegnefilm og »Jurassic Park«. Knuths begejstring får ham til at kontakte DNA-forskeren Mikkel Winther og dokumentaristen Ole Bendtzen for at få dem med på en ekspedition for at lede efter den sidste dinosaur.

Med begejstring gennem Afrika

Har man læst gamle ekspeditionsberetninger som Thorkild Hansens »Det Lykkelige Arabien«, ved man, at enhver ekspedition er sværere end først antaget – og at en del af magien også opstår ved de pudsige folk, der tager med.

Denne rejse, der begynder med en genial træningslejr med knæsokker og vandflasker gennem Knuthenborg Safaripark, består af en meget skeptisk dokumentarist, der har svært ved at tro, at man får meget andet end myggestik og modstand, når man rejser til Congo, samt en ivrig DNA-forsker, der har brug for at kunne holde sine reagensglas frosne – gennem tre ugers ophold i over 30 grader.

Mens den ene taler om det usandsynlige ved ekspeditionen, ser den anden mulighed for at udvide verden.

»Det er det, der driver videnskaben fremad«, som Winther begejstret får sagt, mens han laver endnu et forsøg med tøris og isoleringskasser.

Drømmen om den blå fisk

Ideen om at finde en dinosaur i en congolesisk sump kan virke ret langt ude. Heldigvis bakkes projektet op af kryptozoolog Lars Thomas, der husker os på, at der også tidligere er fundet dyrearter, man troede var væk. Som Den Blå Fisk, der dukkede op ud for Sydafrikas kyst i 1938 – eller cirka 70 millioner år, efter man troede, at den var uddød.

»Men I skal godt nok være heldige, hvis I finder noget som helst,« som Lars Thomas tilføjer, inden den lille ekspedition sætter kurs mod »Mørkets hjerte«, der blandt andet er kendt for, at de lokale hverken har det særlig fedt med fremmede eller folk, der forsøger at vække naturen. På de kanter har folk det med at dø ret hurtigt, efter at de er blevet uvenner.

Christoffer Knuth smiler begejstret – også lidt mere begejstret end de lokale fra området, der måske huser verdens sidste dinosaur. Fold sammen
Læs mere

Det stækker dog ikke begejstringen hos Christoffer Knuth, der konstant er begejstret og nysgerrig på den måde, hvor modstand kun opfattes som spændende benspænd på rejsen.

»Jagten på den sidste dinosaur« er holdt i fire meget korte afsnit på kun 30 minutter. Det sætter tempoet højt, måske også for højt for de seere, der gerne ville endnu tættere på planlægningen og rejsen.

Det er dog stadig en meget fin skildring af dem, der har nysgerrigheden til at indtage det ukendte, og som tror på, at verden stadig er vild. Trods modstand og videnskab og fornuft.

»Jagten på den sidste dinosaur«. Vises på DR2 tirsdag aften kl 21.30 til 22.00. Serien består af i alt fire afsnit. Første afsnit ligger nu på dr.dk.