Her rammer tredje bølge med høj fart: »Lige nu betyder det ikke noget, hvor vaccinen kommer fra, så længe den kommer hurtigt«

Kun én ud af 100 personer er vaccineret på det afrikanske kontinent. Og mens vaccinationsprogrammet er gået i stå, stiger antallet af smittede dag for dag i et foruroligende højt tempo.

Der er hårdt brug for flere vacciner på det afrikanske kontinent. På billedet ankommer AstraZeneca-vaccine til lufthavnen i Ghanas hovedstad, Accra. Fold sammen
Læs mere
Foto: Francis Kokoroko/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Grebet strammes om det afrikanske kontinent, hvor en tredje smittebølge har ramt med en »ekstrem brutalitet«.

»Afrika vinder ikke kampen mod virussen. Lige nu betyder det ikke noget, hvor vaccinen kommer fra, bare den kommer hurtigt.«

Sådan lyder det ifølge Reuters fra John Nkengasong, direktør for Africa Centers for Disease Control and Prevention (Africa CDC).

Flere afrikanske lande kæmper med at få nok leverancer af vacciner for at kunne følge med det voksende antal personer, der bliver smittet.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) står i spidsen for distribution af vacciner på det afrikanske kontinent. Det sker efter en aftale indgået af en række europæiske lande, der vil sikre, at de fattigere lande også får adgang til vaccinerne. Men distributionen går ikke hurtigt nok.

»Den tredje bølge er kommet med en sådan styrke, som de fleste lande ikke var forberedt på,« forklarer John Nkengasong og understreger behovet for en hurtigere adgang til vacciner, hvis ikke det skal gå endnu mere galt.

Ifølge Africa CDC oplever mindst 20 afrikanske lande, at de bliver ramt af en tredje smittebølge.

»Den seneste bølge truer med at være Afrikas værste smittebølge hidtil,« forklarede WHOs Afrika-direktør, Matshidiso Moeti, ved en pressebriefing torsdag, da antallet af nye smittede flere steder overgår antallet af personer, der bliver vaccineret.

Globalt er der distribueret omkring 2,7 milliarder vaccinedoser, hvoraf kun lige under 1,5 procent er tilfaldet det afrikanske kontinentet, viser tal fra WHO.

WHO har tidligere udtrykt bekymring for, at nye mutationer kan opstå, hvis ikke afviklingen af vaccinationsprogrammet går hurtigere, end det er tilfældet nu.

Det kan resultere i nye varianter, der potentielt kan være resistente over for de nuværende vacciner eller være mere smitsomme. Det har vi for eksempel set med deltavarianten, der nu er dominerende i flere lande, da den er mere smitsom.