Efter seks dages mørke er strømmen på vej tilbage i Venezuela – men skaden er allerede sket

Mens du sov: Der er igen elektricitet i Caracas, men andre dele af Venezuela er fortsat mørkelagt, og det udnytter tyve. Få den og en række andre internationale nyheder fra nattens løb.

Strømmen er tilbage i Venezuelas hovedstad Caracas. Foto fra 2017, hvor medlemmer af landets velhavende mindretal hygger sig på en natklub. Luis ROBAYO / AFP Fold sammen
Læs mere
Foto: Luis ROBAYO

Efter en uge med strømafbrydelser i Venezuela er der nu atter strøm i stikkontakterne.

Det betyder, at offentligt ansatte vender tilbage til arbejdet torsdag, meddeler landets kommunikationsminister, Jorge Rodriguez.

Statslige skoler holder dog fortsat lukket frem til fredag, tilføjer ministeren.

Venezuelas regering besluttede at sende offentligt ansatte hjem fredag i sidste uge. Dagen inden var elforsyningen brudt sammen i 22 af landets 23 delstater.

Det betød blandt andet, at transportsystemet kollapsede, at mad rådnede op i frysere og køleskabe - og det tvang nogle af indbyggerne i hovedstaden Caracas til at tage vand fra kloakkerne, fordi der ikke længere kom noget ud af deres vandhaner.

Onsdag var der atter liv i elledningerne i Caracas og andre regioner.

Men i store dele af det vestlige Venezuela er der stadig ikke el. Blandt andet i byen Maracaibo melder en lokal handelsforening om plyndringer i over 500 butikker.

Den omfattende strømafbrydelse, som er den værste i landets historie, har forværret en i forvejen slem økonomisk krise.

Ifølge analyseinstituttet Ecoanalitica har det omfattende elnedbrud kostet Venezuela et beløb svarende til omkring 5,8 milliarder kroner.

Præsident Nicolás Maduro beskylder USA for at have foretaget »elektromagnetiske« angreb mod det kraftværk, der forsyner Venezuela med 80 pct. af den strøm, landet bruger.

Oppositionen beskylder derimod Maduros regering for ikke at have vedligeholdt landets vigtige infrastruktur i mange år.

/ritzau/AFP

Mange elever frygtes begravet under bygning i Lagos

Lagos: En treetagers bygning, hvor der også ligger en skole, er onsdag styrtet sammen i den nigerianske storby Lagos.

Mindst otte mennesker er bekræftet omkommet, oplyser en talsmand for Nigerias beredskabsstyrelse ifølge nyhedsbureauet AP. Det er uklart, om ofrene er børn eller voksne.

Mange skoleelever frygtes at være blevet dræbt i bygningskollapset. Øjenvidner siger, at der var op mod 100 børn i bygningen, da ulykken indtraf.

37 børn er onsdag aften blevet reddet ud fra murbrokkerne, skriver AP.

Den nigerianske nyhedsstation Channels TV rapporterer, at skolen lå øverst i den sammenstyrtede bygning. Det vides endnu ikke, hvad der har forårsaget bygningskollapset.

/ritzau/Reuters

Ikonisk motorsportschef er pludseligt død efter blodprop

Formel 1's løbsdirektør, britiske Charlie Whiting, er pludselig død af en blodprop i lungen. Han blev 66 år.

Det meddeler Den Internationale Motorsportsunion (FIA) i en pressemeddelelse natten til torsdag dansk tid.

Whiting, der har været en central figur i international motorsport, er død bare tre dage før sæsonstarten ved Australian Grand Prix, der køres i Melbourne. Her har nyheden om Whitings død ramt den danske racerkører Kevin Magnussens manager, Günther Steiner, hårdt.

»Det er en meget sørgelig dag. Jeg blev meget trist, da jeg hørte det for kort tid siden. Han var for ung til at dø. Mine tanker går til familien,« fortæller en tydeligt rørt Haas-boss til Ritzau fra Formel 1-holdets faste plads i Melbourne.

Det er ikke mere end to uger siden, at Günther Steiner og Charlie Whiting sidst så hinanden i forbindelse med testkørslerne i Barcelona.

»Jeg har lige haft nogle gode, lange snakke med ham i Barcelona. Det er underligt. Den ene dag er han her, og den næste dag er han her ikke. Det går pludselig op for én, hvor hurtigt det hele kan være forbi,« siger Steiner.

Charlie Whiting har spillet en stor rolle for Haas, fortæller manageren:

»Jeg vil sige, at uden Charlies hjælp og rådgivning for fem år siden, så ville Haas ikke være her i dag.«

Formel 1's administrerende direktør, Ross Brawn, er »knust« over tabet af sin mangeårige ven. Det udtaler han i en pressemeddelelse.

»Jeg har kendt Charlie i hele min løbskarriere. Vi arbejdede sammen som mekanikere, blev venner og har brugt uendeligt mange timer på racerbaner verden over,« siger Ross Brawn.

Charlie Whiting fik jobbet som løbsdirektør tilbage i 1997, men han har været en del af Formel 1 siden 1977, hvor han arbejdede for Hesketh.

/ritzau/

Giftaffald får Malaysia til at lukke 111 skoler

Over 100 skoler i Malaysia er indtil videre lukket, efter at hundredvis af mennesker er blevet syge af giftigt affald, der er dumpet i en flod.

Mindst 500 mennesker har modtaget lægebehandling efter at have indåndet giftige dampe. Over 160 er blevet indlagt, skriver det statslige nyhedsbureau Bernama.

Mange af de syge er skoleelever, oplyser myndigheder i landet.

Forureningen menes at være opstået, da en lastbil dumpede sin last af giftaffald i en flod ved industribyen Pasir Gudang i den sydlige delstat Johor i sidste uge.

De giftige dampe bredte sig derpå ud over et større område.

Det er endnu uklart, hvilken type giftige dampe, der er tale om. Men de mennesker, der er berørt, klager over symptomer som kvalme og svimmelhed.

Malaysias undervisningsminister, Maszlee Malik, havde i første omgang beordret 43 skoler lukket onsdag. Men senere blev tallet mere end fordoblet.

»Undervisningsministeriet har besluttet at lukke alle 111 skoler i Pasir Gudang-området omgående,« siger han i en meddelelse.

Han beder alle i området udvise forsigtighed.

Tidligere på ugen blev tre mænd anholdt for at have dumpet det giftige affald. En af dem ventes at blive tiltalt inden længe. Han risikerer op til fem års fængsel, hvis han kendes skyldig i at have brudt landets love om miljøbeskyttelse.

/ritzau/AFP