Berlingskes udlandsredaktør: Derfor benådede Trump hverken sig selv eller sin familie

Donald Trumps benådninger er et forventeligt punktum for et kontroversielt præsidentskab, mener Berlingskes udlandsredaktør.

Donald Trumps eget navn var ikke på listen over benådninger, selvom rygterne om det ellers havde svirret. Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLOS BARRIA/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rygterne havde svirret i de amerikanske medier. Kunne han, ville han, turde han gøre det, som ingen havde gjort før ham? Ville den afgående amerikanske præsident bruge de sidste timer i sit embede til at sørge for, at han ikke selv kunne straffes for de anklager, han har hængende over hovedet?

Men da listen fra Det Hvide Hus over benådede landede tidligt i morges, glimrede Donald Trumps navn ved sit fravær. Det samme gjaldt hans familie og hans personlige advokat Rudy Giuliani.

Og det er der en særlig pointe i, mener Berlingskes udlandsredaktør, Birgitte Borup.

»Der er stor tvivl, om det overhovedet ville være lovligt. Desuden tyder meget på, at hans jurister har frarådet det, fordi det ville være en erkendelse af skyld. Og det er han ikke interesseret i,« siger hun.

Desuden ville en benådning kun gælde mod forbrydelser under føderal lovgivning og ikke ude i de amerikanske delstater, hvor flere af sagerne mod Donald Trump ligger.

»Han har lavet en langsigtet kalkule af, hvad der var bedst for brandet »Trump«. Og en benådning ville alligevel ikke give ham den ultimative beskyttelse,« siger Birgitte Borup.

På listen fra Det Hvide Hus er der 73 benådninger, mens 70 personer har fået nedsat deres straf.

Den mest bemærkelsesværdige benådning er Trumps tidligere topstrateg Steve Bannon. Han var ellers tiltalt for at svindle private borgere, som har doneret penge til at få opført mur langs USAs grænse til Mexico.

Steve Bannon var en af dem, der var med til bane vejen for Donald Trumps præsidentdrømme. Han var idémand bag Trumps politiske succes. Men deres forhold har de seneste år været præget af kaos og uvenskab – blandt andet efter at Bannon kaldte Trumps datter Ivanka for dum som en dør. I de seneste måneder har Bannon dog støttet Trump i hans insisteren på at være den legitime vinder af præsidentvalget.

»Det er den tjeneste, som Trump nu betaler tilbage,« mener Birgitte Borup.

Rapperen Lil Wayne er en af de benådede, som før har heppet på Donald Trump som præsident. Her optræder han til en sportskamp. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeff Hanisch/USA TODAY Sports/Ritzau Scanpix.

Et gennemgående træk for navnene på listen over benådede er, at de har udvist loyalitet over for Donald Trump, vurderer Birgitte Borup. Nogle af navnene virker lidt spøjse. Det gælder blandt andet rapperen Lil Wayne, der erklærede sin støtte til Donald Trump før valget sidste år. Han stod til op til ti års fængsel for at bryde våbenlovgivningen ved at tage en ladt pistol med i sin taske på et fly.

Et andet navn er Ken Kurson, som er ven med Donald Trumps svigersøn, Jared Kushner. Han er dømt for at have cyberstalket en række personer, som han bebrejdede for sin skilsmisse med ekskonen tilbage i 2015.

»Det lugter langt væk af en vennetjeneste. Hvad laver en mand, der har chikaneret sin ekskone så groft, at hun måtte have beskyttelse, ellers på en præsidentiel benådningsliste,« siger Birgitte Borup.

Der er næsten altid kontroversielle tilfælde iblandt, når USAs afgående præsidenter eksekverer benådninger i de sidste timer af deres embede. Bill Clinton benådede tilbage i 2001 sin egen halvbror, der var dømt for narkohandel.

Men denne gang er mængden af vennetjenester større end normalt.

»Det er et forventeligt punktum for et kontroversielt præsidentskab,« slutter Birgitte Borup.