Masser af ros til Winding Refns første Hollywood-film

Filmanmelderne er enige. Nicolas Winding Refns "Drive" er en fantastisk filmoplevelse.

Refn med filmens stjerne, canadiske Ryan Gosling. Fold sammen
Læs mere
Foto: GUILLAUME HORCAJUELO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nicolas Winding Refn vågner i dag op til endnu en buket af roser for ”Drive”, den danske filminstruktørs Hollywood-debut.

Filmen, der har den canadiske stjerne Ryan Gosling i hovedrollen, handler om den navnløse Driver, en stuntmand i dagtimerne, der kører for kriminelle elementer, når mørket falder på.

Winding Refn er ikke selv ophavsmand til det oprindelige manuskriptet, der er signeret af Hossein Amini efter James Sallis' roman. Men Refn har alligevel sat sit tydelige præg på siderne. Med succes.

Fem, fem, fem

Allerede tilbage i maj måned modtog han prisen som bedste instruktør ved årets filmfestival i Cannes. Og fra i dag kan han så se de danske dagbladsanmeldere falde i svime over ”Drive”.

- Der er en simultan råhed og nærmest poetisk følsomhed over ”Drive”, der er uendeligt fascinerende, skriver Louise Kidde Sauntved i Berlingske og konkluderer: ”Drive er et værk så originalt, at det nærmest sitrer af skaberlyst."

Sauntved kvitterer med fem ud af seks stjerner.

Fem stjerner (hjerter) er der ligeledes fra Politikens Kim Skotte. Under overskriften: "Winding Refn får det store kørekort", skriver han:

- ”Drive” er hverken tænkt eller udført som en storfilm. Det er en stram og tæt lille sag med stil og karakter. Men den er også bemærkelsesværdigt engagerende og ultravoldelig med et glimt i sæbeøjet. Kvaliteter, der gør, at filmen har potentiale til at blive et oplagt kulthit og alligevel ikke for ”europæisk” til at blive set af et mainstreampublikum.

Film med hjerne og hjerte

I Ekstra Bladet kalder anmelder Kirstine Krefeld filmen for ”et ægte adrenalinsus”. Videre hedder det:

- Det hele er ekstremt velkomponeret, intenst og uforudsigeligt. Musik, billeder, klipning er vævet perfekt sammen. Krefeld hæfter sig endvidere ved Ryan Goslings præstation.

- Ryan Gosling er eminent i rollen som den tavse og nærmest overmenneskelige, men også ekstremt voldelige Driver. I alt giver det fem stjerner i Ekstra Bladet.

Det bliver næsten trivielt, men givetvis ikke for Winding Refn. For også B.T. sender fem stjerner i hans retning med argumentationen:

- Det her er ikke et afsnit af ”The Fast & The Furious”. Ud over en stensikker retrostil, har ”Drive” nemlig også både hjerne og hjerte, vurderer Henning Høgh.

I Information kan anmelder Morten Piil knap nok finde vej igennem en jungle af roser. Han giver ikke stjerner, men er ikke i tvivl om, at den 41-årige dansker med ”Drive” har sikret sig et internationalt gennembrud som instruktør.