Harry Potters efterfølger vil blive elsket af børnene

J.K. Rowlings opfølger til Harry Potter-historierne fortryller med en friskhed, der sjældent er set i film med så mange computergenererede effekter.

Fantastiske skabninger og hvor man finder dem - den nye film fra J. K. Rowlings Harry Potter-univers skuffer ikke. Overhovedet ikke. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke nemt at skabe filmtrylleri, når publikum gennem de seneste par årtier har været vant til computergenererede effekter, der kan skabe overbevisende billeder af såvel dommedag som flyvende superhelte.

Vores øjne er blevet blaserte i takt med det fantastiske, og vores opmærksomhed har en tendens til at vandre, såfremt historien ikke står mål med det visuelle. Og det er netop derfor, at »Fantastiske skabninger og hvor de findes« lykkes så godt.

J.K Rowling har skrevet manuskript til denne første af i alt fem film, der tager udgangspunkt i forfatterens videreudbygning af Harry Potter-historierne, og ligesom det er tilfældet med Potters filmeventyr, er det ikke kun det overvældende fyrværkeri af effekter (der vitterligt er flot), der trækker filmen op. Det er de gode karakterer, det konsekvent gennemførte filmunivers, der myldrer med detaljer, og den velsmurte handling, der får filmen til at virke, som blev der svirpet med en særligt potent tryllestav.

Eddie Redmayne udviser sin Oscar-belønnede kejtethed i rollen som Newt Scamander, der har specialiseret sig i at finde fabeldyr og beskytte dem mod det, som han kalder denne verdens frygteligste skabning – menneskene.

Scamander ankommer til New York i 1926, og man finder byen og tidsperioden lige så livagtigt genskabt, som havde det været »The Godfather II«, og det er med til at højne magien, at Manhattan er smukt og realistisk skildret i brune og koksgrå toner.

Ligesom i Harry Potters England er Amerika delt op mellem mennesker og troldmænd, der lever i parallelle verdener, der helst ikke må blandes sammen.

Man kan godt se, hvem der er troldmændene, da de er klædt en tand mere flamboyant end menneskene, men ellers deler de to racer mange af de samme laster.

De har hver deres sensationspresse, hver deres hemmelige politi og hver deres smugkroer med farlige femmes.

Scamander gemmer sine fabeldyr i en gammel skrammet kuffert, hvis inderside rummer både jungler og isørkener, som dyrene kan boltre sig i. Desværre kommer han til at bytte kuffert med en forbipasserende newyorker, Jacob Kowalski, (sympatisk fremstillet af Dan Fogler), og snart slipper fabeldyrene løs i storbyen.

Undervejs i jagten møder han Tina Goldstein (Katherine Waterston), der er blevet fyret fra sit job som agent for troldmændenes politi, og som i fabeldyrsjagten ser chancen for at genskabe sin karriere.

»Fantastiske skabninger og hvor man finder dem« låner mange elementer fra Harry Potter-filmene, såsom det betændte forhold mellem mennesker og magikere, men skaber også sin egen mytologi, der igen peger fremad mod Harry Potter-historierne.

Fans vil hygge sig med at spotte sammenhængene, men også de uindviede kan følge med og føle sig rigeligt fortryllede. En stor attraktion ved filmen er skabningerne og deres særlige biologi, der skaber barokke situationer, såsom et tyvagtigt næbdyr, der ikke kan holde sig fra alt, der blinker.

Der er scener, hvor de sorte kunster bliver en tand for sorte, og hvor forældre bør overveje, om heksekosten er for hård for de helt små, men hvis børnene har klaret Harry Potter-filmene, vil de elske at tage med på jagten efter de fantastiske skabninger.

Hvad: Fantastiske skabninger og hvor man finder dem
Af: David Yates
Med: Eddie Redmayne, Katherine Waterston og Colin Farrell.
Hvor: Premiere over hele landet.