»Crimson Peak« er fejende flot - og noget fodslæbende

Mia Wasikowska spiller hovedrollen i »Crimson Peak«, der i det mindste rent scenografisk er spændende. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Guillermo del Toros nye film, »Crimson Peak«, spiller Mia Wasikowska følsomme Edith Cushing, der skriver romaner om spøgelser og selv ser spøgelser. Edith er datter af en rig forretningsmand, der ikke billiger hendes skriverier. Op dukker en veltalende og velklædt opfinder Thomas Sharpe (Tom Hiddleston), der søger økonomisk støtte hos Ediths far.

Opfinderen får et »nej«, men han gør kur til Edith Cushing og får et »ja« fra hende. Lige bag ved ham står hele tiden en sortklædt og studs søster i skikkelse af Jessica Chastain. Langsomt fornemmer vi – men endnu langsommere fornemmer Edith – at opfinderen og hans søster mere er ude efter familiens penge end efter kærligheden.

Forventningerne til Guillermo del Toro er helt naturligt meget høje. »Pans labyrint« fra 2006 er et mesterværk, og del Toro har også både instrueret og skrevet fine og over­raskende film i og omkring gysergenren. Han har stor respekt for traditionerne og giver dem gerne et skud af sine helt egne vitaminer.

Flot – men omstændeligt

»Crimson Peak« – der kan oversættes til »Den blodrøde høj« – er da også voldsomt flot at se på. Scenografien er strengt gennem­ført, og især Hiddleston og Wasikowska er værd at følge i de flotte kulisser. Men desværre pakkes historien for omstændeligt ud – især i anden del – og den byder ikke på nogle af de overraskelser eller det ekstra gear, der har været i andre af del Toros film. Vi kan se det skræmmende komme fra stor afstand, og især den sidste halve time er nærmest kedelig.

Når man keder sig, bliver replikker a la: »Jeg stopper ikke, før du dræber mig, eller jeg dræber dig!« ufrivilligt komiske. Kæmper man ikke altid på liv og død, når man slås i en gyserfilm?

Spørgsmålet efter filmen er, om Guillermo del Toro kæmper og brænder så meget for at lave film som tidligere? Selvfølgelig skal lige netop han have mange flere chancer, før man bliver alvorligt sur, men »Crimson Peak« bliver aldrig et højdepunkt i karrieren.

 

Hvad: Crimson Peak.

Hvem: Instruktør: Guiller­mo del Toro. Med­virkende: Mia Wasikowska, Tom Hiddle­ston, Jessica Chastain.

Hvor: Premiere over hele landet.