Poleret gangsterpop

Tom Hardy er værd at følge i dobbeltrollen som de britiske tvillingegangstere Reginald og Ronnie Kray.

Tom Hardy spiller begge gangstertvillinger Ronnie Kray og Reginald Kray i den britiske gangsterfilm »Legend«. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Brødrene Kray går for at være de to gangstere, der introducerede begrebet »organiseret kriminalitet« i Storbritannien. Ronnie Kray var ret beset sindssyg, hvad enten han var medicineret eller ej, mens Reginald forsøgte at bevare overblikket, men lige under overfladen lurede et temperament, der havde gjort ham til en mester i gadeslagsmål.

I »Legend« følger vi brødrene i stort og småt. Fra problemerne med at holde styr på de små konkurrenter til forsøget på at samarbejde med amerikanske gangstere, der gerne vil ind på markedet for casinoer i London. Instruktøren Brian Helgeland har en ret letbenet måde at aflevere sine film på. Eksemplificeret i »A Knight’s Tale«, der gjorde en energisk tegneserie ud af ridderfilmen. Lidt det samme sker med »Legend«, selv om den på grund af gangstermiljøet er noget mere rå med flere blodige mord. Det er naturligvis en skæg idé at lade Tom Hardy spille begge hovedroller som enæggede tvillinger.

Bag en skæv næse og et forvildet blik spiller han Ronnie, der i sine bedste øjeblikke kan skabe en del ravage og forvirre modstanderne, men som det meste af tiden er det uberegnelige element, der kan få gangsterimperiet i Londons East End til at smuldre. Mere determineret ser han ud som Reginald, der forelsker sig i Frances (Emily Browning), som er filmens fortællerstemme.

Tidsbilledet er poleret og farverigt, men de to hårde nitter er svære at føle noget for, selv om deres opførsel er ret uforudsigelig. Brian Helgeland punkterer hele tiden dramaet med lavkomik, og hverken gangsterkrigene, politiets efterforskning eller kærlighedshistorien er nærværende eller spændende nok i længden. I perioder er der ramasjang nok til, at man ikke keder sig, men når grundmaterialet er så kraftfuldt, virker afleveringen unødig overfladisk og gjort med tungen så langt ude i kinden, at interessen fordufter undervejs. Havde det så bare været helt overstyret a la Guy Ritchie.

Hvad: »Legend«.

Hvem: Instruktør: Brian Helgeland. Medvirkende: Tom Hardy, Christopher Eccleston, David Thewlis.

Hvor: Premiere over hele landet.