Theresa May lover afstemning om udsættelse af Brexit – som sidste udkald

Den britiske premierminister har for første gang stillet en udsættelse af Brexit i udsigt for den britiske befolkning. Men det vil først ske, når alle andre muligheder er udtømt. Underhuset skal først stemme igen om Brexit-aftalen med EU og dernæst muligheden for at forlade EU helt uden aftale.

Premierminister Theresa May lover nu Underhuset, at der som allersidste mulighed inden den automatiske udmeldelse af EU vil blive en afstemning om at udsættte Brexit. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP/Ritzau/Scanpix

Det britiske Underhus vil som sidste udkald få mulighed for at stemme om at udsætte Brexit. Premierminister Theresa May lovede tirsdag i en tale i Underhuset, at regeringen fra 12. marts vil præsentere Underhuset for tre afstemninger, der hver især kan få afgørende betydning for det britiske Brexit.

12. marts vil Underhuset få en såkaldt »meningsfuld afstemning« om Theresa Mays Brexit-aftale med EU. Samtidig erkendte Theresa May i Underhuset, at aftalen med EU i det store og hele vil ligne den, som Underhuset med stort flertal underkendte i januar.

Hvis aftalen med EU bliver nedstemt igen, vil Underhuset 13. marts få en afstemning om at forlade EU med et no deal-Brexit, helt uden aftale med EU.

Bliver den mulighed også nedstemt, vil Underhuset 14. marts få en afstemning om en »kort, begrænset forlængelse« af udmeldelsesprocessen fra EU, den såkaldte »artikel 50«, der definerer en toårsperiode for at forlade EU. Hvis det bliver resultatet, skal Theresa May anmode EUs øvrige 27 medlemslande om en forlængelse.

May ønsker ikke udsættelse af Brexit

Oppositionsleder Jeremy Corbyn kaldte Theresa Mays tidsplan for »fuldstændig uansvarlig«. Han fastslog, at Labour vil følge Jeremy Corbyns bebudede plan om først at fremlægge Labours ønske for en radikalt anderledes EU-aftale, end den Theresa May har fremlagt. Er der ikke flertal for det, vil Labours ledelse sige til partimedlemmerne, at de skal støtte en ny folkeafstemning.

»Lad mig gøre det klart. Jeg ønsker ikke, at artikel 50 bliver forlænget. Vi bør have fuld fokus på arbejdet med at få en aftale og forlade EU 29. marts,« sagde Theresa May som indledning på debatten i Underhuset tirsdag eftermiddag.

Theresa May gjorde det samtidig klart, at hun ikke ønsker at udsætte udmeldelsen af EU længere end frem til afslutningen af juni. Hun pointerede, at en længere periode ville kollidere med valget til EU-parlamentet.

»Hvilket signal ville det sende til de flere end 17 millioner mennesker, der stemte for at forlade EU for næsten tre år siden?« spurgte Theresa May retorisk.

Hun understregede samtidig, at en forlængelse »næsten helt sikkert« kun vil finde sted en gang, fordi det vil blive »ekstremt vanskeligt« at forlænge udmeldelsen, hvis UK ikke har deltaget i valget til EU-parlamentet.