Dansk bacon og franske oste taget som gidsler i Brexit: May planlægger beskyttelsestold på alle landbrugsvarer

Landbrugsvarer fra EU står til at blive ramt af beskyttelsestold i Storbritannien, hvis det ender med et no deal-Brexit.

Briterne skal til lommerne, hvis de stadig vil mæske sig i europæiske oste under et no deal-Brexit.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Charly Triballeau/AFP/Ritzau Scanpix

Det bliver dyrere for briterne at diske op med brie og bacon, hvis Storbritannien i marts forlader EU uden en skilsmisseaftale.

Det er konsekvensen af premierminister Theresa Mays seneste udmelding om, at hun vil indføre beskyttelsestold på landbrugsvarer fra EU, blandt andet kontinentets populære oste, mælk, okse- og lammekød, hvis ikke London og Bruxelles når at lande en aftale inden den foreløbige Brexit-deadline 29. marts. Det skriver Financial Times.

Dermed er May også parat til at ramme danske landbrugsvarer, inklusive dansk bacon, der ellers er i høj kurs på de britiske morgenborde.

I øjeblikket kommer 30 pct. af al mad, der bliver spist i Storbritannien, fra andre EU-lande, og de britiske landmænd er rædselsslagne for efter Brexit at komme under massivt pres fra billig, importeret mad fra resten af kontinentet. Ved at lægge told på alle EU-landbrugsvarer rækker May dermed sine egne landmænd en hjælpende hånd, men regningen ender hos de britiske forbrugere, der kommer til at betale ekstra for europæiske produkter.

Netop det dilemma var også årsagen til et bittert opgør mellem finansminister Philip Hammond og miljøminister Michael Gove, efter at sidstnævnte kæmpede for, at regeringen skal lægge told på landbrugsvarer for at beskytte landmændene.

Andre brancher bliver dog ikke tilbudt den samme beskyttelse, hvilket kan tolkes, som om May er villig til at udsætte resten af britisk erhvervsliv for skarp konkurrence fra andre europæiske og globale virksomheder. Regeringen forventes officielt at fremlægge toldplanerne i slutningen af denne uge.

Det er dog langt fra sikkert, at toldsatserne bliver en realitet. De træder nemlig kun i kraft i tilfælde af et såkaldt no deal-Brexit, hvor Storbritannien forlader EU uden nogen planer for fremtidig samhandel, flytrafik, medicinregistrering, immigration osv. I denne uge blev sådan et scenarie endnu mere usandsynligt, efter May sagde, hun vil lade parlamentet stemme om at udskyde Brexit, hvis det ikke bakker op om hendes aftale.

Det britiske parlament har indtil nu været historisk splittet i sin tilgang til Brexit, men der har hele tiden været flertal for at undgå en udtræden fra EU uden aftale. Derfor vurderer eksperter, at Brexit formentligt bliver udskudt til senere på sommeren for at give May længere tid til at præsentere en aftale, der glider ned hos både de hardcore Brexiteers og de mere moderate pro-EU-parlamentarikere.

Oppositionspartiet Labour er også imod et hårdt Brexit, og lederen Jeremy Corbyn sagde mandag aften, at han støtter en ny folkeafstemning om skilsmissen.