I slutningen af august krydsede smittekurverne hinanden. Derfra er det gået hver sin vej for Norge og Danmark

Tallene stiger i Norge. Imens falder de i Danmark, selvom Danmark genåbnede før Norge. Norge har nu det højeste smittetal i Norden.

Norges statsminister, Erna Solberg, oplever kun få dage før det norske valg en stor stigning i antallet af nordmænd, der er smittet med covid-19. Fold sammen
Læs mere
Foto: Hanna Johre/NTB/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Erna Solberg har fem dage til at overbevise de norske vælgere om, at de på valgdagen 13. september skal sætte kryds ud for hendes navn.

Men alt imens hun kæmper for sit politiske liv, vokser smitten blandt vælgerne. Smitten er nu på sit højeste niveau hidtil.

Det gør Norge til det mest smitterige land i Norden, skriver norske Aftenposten.

Den voksende smitte sker, efter at Norge har været igennem en lang nedlukning. En nedlukning, der har varet længere end i Danmark. De norske skoler åbnede først for omkring tre uger siden.

På samme tid som de norske skoler genåbnede, var det danske infektionstal næsten dobbelt så stort som det norske. Men den sidste uge i august krydsede kurverne. Og derfra er den norske kurve over smittede vokset, mens den danske kurve har aftaget.

»Vi er højest nu (i Norden, red.), men vi forventer, at det vender,« siger Frode Forland, direktør for infektionskontrol ved Folkehelseinstituttet (FHI), til Aftenposten.

Norge og landets cirka 5,4 millioner indbyggere er generelt sluppet relativt nådigt igennem pandemien sammenlignet med flere andre lande, men nu begynder især børn og unge at blive ramt af smitte, efter at de igen er startet i skole. Hvor vaccination af ​​børn ned til 12-årsalderen startede tidligere i Danmark, er det samme ikke sket i Norge, hvilket Frode Forland nu vurderer, at landet mærker.

På samme måde er der også forskel på omfanget af test i de to lande. Mens danskerne har fået taget omkring 70 millioner test, er niveauet i Norge blot omkring syv millioner, skriver Aftenposten.

Et redskab til at holde samfundet åbent i Danmark har også været, at negative test blev registreret i coronapasset med gyldighed i en bestemt periode. Samme system har ikke gjort sig gældende i Norge.

Nordmændene har til gengæld haft mere held i antallet af indlæggelser og dødsfald.

Danmark har haft omkring tre gange så mange dødsfald som Norge. I alt har 823 nordmænd mistet livet, mens tallet er 2.594 i Danmark. 123 danskere er indlagt. I Norge er tallet 103. For kun en uge siden var antallet 89.

De høje smittetal har for nylig haft konsekvenser for genåbningsplanen i Norge, hvor den sidste del af genåbningen er blevet udskudt. Det betyder blandt andet, at der fortsat er afstandskrav ved kultur- og sportsarrangementer og i motionscentre.

I Norge har 73,4 procent af befolkningen fået mindst et stik mod coronavirus, mens 61,8 procent er færdigvaccinerede.

I Danmark har 76,2 procent påbegyndt deres vaccinationsforløb, mens 73,4 procent betegnes som færdigvaccinerede, viser tal fra Our World in Data.