Så meget tjener du på den varme vinter

Den milde vinter udløser en lavere varmeregning. Det giver danske familier en pæn besparelse, viser nye beregninger. Også når det kommer til familiernes samlede rådighedsbeløb, blæser der ifølge Danske Bank milde vinde.

Den milde vinter giver danskerne færre udgifter til at opvarme boligen. Dette udløser et større rådighedsbeløb til familierne i år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Det noget nær totale fravær af sne og frost i denne vinter luner godt i danskernes pengepung. Den milde vinter gør det naturligt nok billigere at opvarme boligerne, hvilket giver danske familier en besparelse. Holder de nuværende priser på opvarmning året ud, vil det give familierne 1.900 kr. mere i rådighedsbeløb i løbet af i år.

Det er Danske Bank, der har foretaget beregningen. Vejret i Nordeuropa har i begyndelsen af kalenderåret været væsentligt varmere end normalt. Dette har medført en lavere efterspørgsel efter varme, hvilket sætter sig i priserne. Sammenlignet med december er priserne på gas således dykket med 33 procent, mens elpriserne er faldet med 25 procent.

Holder disse priser året ud, vil det give en besparelse på elregningen på 500 kroner. Opvarmer man boligen med gas, kommer der en besparelse på 1.350 kroner oveni. Derved er der udsigt til, at den lune vinter muligvis kan sikre danske familier 1.900 kroner mere i rådighedsbeløb i år.

Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Danske Bank

»Faldet i gaspriser slår ikke fuldt ud igennem på familiens økonomi. Den gaspris, familien betaler, afhænger også af en række skatter og afgifter.«


»Faldet i gaspriser slår ikke fuldt ud igennem på familiens økonomi, for den gaspris, familien rent faktisk betaler, afhænger også af en række skatter og afgifter samt udgifter til gasselskabet. Derfor giver det reelt kun et prisfald på omkring ti procent, hvilket alligevel er nok til, at det kan mærkes. På elprisen kan et prisfald i sig selv medføre højere afgifter, men det er noget, vi ser med en vis forsinkelse,« siger privatøkonom i Danske Bank Louise Aggerstrøm Hansen.

Hun fremhæver, at selv om temperaturen i Nordeuropa de seneste dage er faldet til noget, der minder om vintertemperaturer, er der ikke udsigt til, at de dykker yderligere, hvorved lagrene ville blive nedbragt. Dermed er der ikke umiddelbart udsigt til, at priserne skulle begynde at stige.

Flere penge til forbrug

Danske Bank udarbejder en gang om året en analyse af, hvordan en samlet analyse over danske familiers samlede rådighedsbeløb. Af den seneste analyse fremgår det, at det ser ganske lyst ud for danske familiers økonomi. En typisk dansk familie har således udsigt til 802 kroner mere til sig selv om måneden i 2020 end i 2019. I 2021 kommer der yderligere 598 kroner oveni hver måned.

Rådighedsbeløbet dækker over, hvor meget en gennemsnitlig familie har til forbrug, når alle skatter og faste udgifter er betalt. Udgangspunktet for Danske Banks modelfamilie er en familie med to børn, der bor i parcelhus i Horsens.

Louise Aggerstrøm Hansen mener, at det øgede rådighedsbeløb vidner om, at der fortsat bliver skabt mere luft i danskernes økonomi, selv om det nu ikke går helt så hurtigt fremad.

»Fremgangen i familiernes økonomi afspejler, at lønningerne stiger hurtigere end priserne, hvor blandt andet lave el- og benzinpriser giver mere økonomisk råderum. Fremgang på boligmarkedet er også med til at øge trygheden,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.