Forældrekøb styrtdykker i København

Antallet af forældrekøb i København er næsten halveret det seneste år og udgør nu årtiets mindste andel af det samlede lejlighedsalg, viser ny opgørelse.

Andelen af københavnske ejerlejligheder, der bliver solgt som forældrekøb, er på sit laveste i dette årti. Usikkerhed om prisudviklingen, boligskattereformen og reglerne for forældrekøb har dog ikke skræmt Filip Fokdal, som sammen med sin hustru netop har købt en ejerlejlighed på Amager til deres søn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares

Da bølgerne gik højest, tegnede forældrekøb sig for næsten hver fjerde ejerlejlighed, der blev handlet i København. Det var i 2013, inden priserne på især de mindre lejligheder stak helt af.

I dag ser billedet noget anderledes ud. Ifølge en ny opgørelse fra ejendomsmæglerkæden Home står forældre nu kun bag godt hver tiende lejlighedskøb i landets hovedstad.

»Forældrekøb i København har ikke været på et lavere blus i dette årti end nu. Vi oplever fin interesse fra forældrenes side, men de høje priser betyder, at nogle får nej til at købe eller helt dropper det,« siger Michael Dalsager, senior kommunikationskonsulent i Home.

Helt præcis udgjorde forældrekøb 11,1 procent af det samlede antal lejlighedshandler i årets første tre måneder. Det er et markant fald i forhold til andelen på 17,8 procent i første kvartal 2018 – og den laveste andel siden 2011, hvor Home begyndte at registrere forældrekøb.

Henning Boye Hansen, chefkonsulent i BDO

»Forældrekøb handler jo hverken om skattespekulation eller investering, men om at skaffe sit barn et sted og bo.«


Også i Nykredit-koncernen, som med ejerskabet af Totalkredit er landets største realkreditselskab, har man bemærket det faldende salg.

»Vores fornemmelse er, at antallet af lejligheder solgt som forældrekøb er gået nogle gear ned ligesom salget af alle andre lejligheder i København. Vi oplever dog ikke et brat stop – men at vi er gået fra nogle hæsblæsende år på et ret højt niveau til noget, som er mere almindeligt,« siger Mira Lie Nielsen, boligøkonom i Nykredit.

Antallet af forældrekøb næsten halveret

På baggrund af ejendomsmæglerkædens egne tal for forældrekøb og markedstal fra Boligsiden har Home estimeret, hvor mange ud af det samlede antal solgte ejerlejligheder i København, der er forældrekøb i første kvartal i perioden fra 2011-2019.

I opgørelsen kan man se, at antallet af lejlighedssalg generelt toppede i 2015 med i alt 1.922 handler i årets tre første måneder. Af dem var cirka 250 forældrekøb. Til gengæld var der antalsmæssigt flest forældrekøb i første kvartal 2018. Ud af de i alt 1.439 lejlighedshandler var omkring 258 forældrekøb.

I forhold til sidste år er antallet af forældrekøb nu næsten halveret til cirka 133. Og det er et langt større fald end det generelle ejerlejlighedsmarked i København, som er gået fra 1.439 til 1.197 handler i samme periode – svarende til en nedgang på knap 17 procent.

Frygten for at købe i et faldende marked

Det høje prisniveau på ejerlejligheder i København kombineret med usikkerheden om, hvor prispilen peger hen fremadrettet, er ifølge Mira Lie Nielsen hovedforklaringerne bag de færre forældrekøb.

»Nogle forældre er sikkert blevet nervøse for værdien af lejligheden om fem-seks års tid. Men ingen ved jo præcist, hvad fremtiden bringer, og det kan i sig selv gøre købere tilbageholdne,« siger Mira Lie Nielsen.

Samtidig er der også blevet bygget en del nye lejeboliger i København. Og selvom de er dyre, kan en del studerende få det til at hænge sammen ved at bo flere i en lejlighed, tilføjer hun.

Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark, fremhæver ligeledes, at man risikerer at stå tilbage med et mærkbart formuetab på forældrekøbet, hvis priserne falder.

»Frygten for denne effekt kan umiddelbart med vores øjne være noget af det, der i øjeblikket er med til at dæmpe appetitten på forældrekøb,« siger han.

Men markedet for forældrekøb i særligt København oplever i øjeblikket modvind fra flere sider, påpeger cheføkonomen. Blandt andet blev lånereglerne strammet i januar 2018, så en del forældre kan blive begrænset i deres lånevalg.

Kommer gælden i forbindelse med forældrekøbet til at overstige fire gange husstandens indkomst, kan de nemlig kun vælge mellem et femårigt flekslån med afdrag og et fastforrentet lån med eller uden afdrag.

»Selvom lånereglerne i sig selv ikke ændrer ved, om man kan foretage et forældrekøb eller ej, så kan de have haft en adfærdseffekt, da manglende adgang til kort variabel rente og afdragsfrihed gør ydelsen højere her og nu,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Derudover hænger boligskattereformen, der træder i kraft i 2021, som en tung sky af usikkerhed over boligmarkedet. Og ifølge Skatteministeriets beregninger forventes den at få en negativ priseffekt på ejerlejligheder i storbyerne på omkring ni procent. Christian Hilligsøe Heinig anbefaler derfor, at man betragter forældrekøb som en investering i nytteværdi for familien og ikke i kroner og øre.

»Det handler hverken om spekulation eller investering«

Også i revisionsfirmaet BDO har man bemærket den faldende appetit på forældrekøb.

»Vi foretager ikke registreringer, men vi fornemmer en klar nedgang i antallet af henvendelser om rådgivning i forbindelse med forældrekøb,« siger chefkonsulent Henning Boye Hansen, BDO.

Han forventer dog ikke, at det er en vedvarende tendens.

»Vi er jo ikke ejendomsmæglere, så vi afholder os fra at spå om prisudviklingen, men personligt tror jeg ikke, at man skal forvente ret meget lavere kvadratmeterpriser end nu. Jeg tror heller ikke, at antallet af forældrekøb falder ret meget mere. Forældrekøb handler jo hverken om skattespekulation eller investering, men om at skaffe sit barn et sted at bo,« siger Henning Boye Hansen og understreger, at det behov også vil være til stede de næste mange år.

Til gengæld får BDO i øjeblikket en del henvendelser fra forældre, som allerede ejer en forældrekøbslejlighed, da der med de nye ejendomsvurderinger på vej er udsigt til, at det bliver langt mindre attraktivt at sælge boligen videre til barnet.

»Både udsigten til stigende vurderinger samt usikkerheden om, hvorvidt en ny regering vil afskaffe 15 procent-reglen, gør mange usikre på, hvad der er bedst at gøre,« siger Henning Boye Hansen.

Ifølge Home er Nørrebro, København S og København K de tre bydele, der tegner sig for flest forældrekøb i København.