Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Har du problemer med snorken om natten, kan det være en god ide at begynde at synge om dagen.
Det viser en ny, britisk undersøgelse, som er publiceret i tidsskriftet »International Journal of Otolaryngology and Head and Neck Surgery«. 120 patienter var med i forsøget og blev delt op i to grupper – 60, som snorkede kronisk, og 60, som havde mild til moderat søvnapnø. Halvdelen af hver gruppe skulle lave sangøvelser hver dag i tre måneder, mens den anden halvdel ikke skulle gøre noget anderledes. Ved forsøgets slutning viste det sig, at patienterne, som sang, snorkede mindre og sov bedre, mens den anden gruppe ikke oplevede nogen ændring.
»Vores konklusion var, at det tre måneder lange program med daglige sangøvelser reducerede hyppigheden og voldsomheden af patienternes snorken og forbedrede den generelle søvnkvalitet. Det åbner for en helt ny potentiel behandling af snorken, som ikke involverer kirurgi, så det er helt sikkert en god nyhed for snorkere. Men sang skal bruges som supplement til livsstilsændringer. Overvægt er for eksempel den største indikator for snorken,« siger manden bag forsøget, Malcolm Hilton, som er øre-, næse- og halslæge ved fonden »Royal Devon and Exeter NHS Foundation Trust« og vicedekan på medicinuddannelsen på det britiske universitet University of Exeter, ifølge en artikel om undersøgelsen på universitetets hjemmeside.
Snorkere forbrænder flere kalorier
Malcolm Hilton fik ideen til undersøgelsen, efter at en sanglærer fortalte ham, at en af hendes elever begyndte at snorke mindre, efter at han begyndte at gå til sang. Det er ikke første gang, at en undersøgelse peger på, at det kan være godt mod snorken, hvis man bruger stemmebåndet. Det påpeger Poul Jennum, som er klinisk professor ved Københavns Universitet og overlæge ved Dansk Center for Søvnmedicin på Glostrup Hospital. Han fremhæver tidligere undersøgelser, som har peget på, at man kan afhjælpe snorken ved at spille på det australske instrument didgeridoo. Det styrker nemlig musklerne i svælgapparatet, og sangøvelser har formentlig samme virkning, vurderer han.
»Man træner luftrørsmusklerne, og det nedsætter muligvis også fedtindholdet i svælget. Så det er muligt, at visse træningsøvelser, der omfatter den øvre luftvej, kan gavne patienter med søvnapnø eller snorken. Det kan formentlig nedsætte mængden af snorken og måske også nedsætte søvnapnø,« siger han, men påpeger, at øvelserne ikke i sig selv kan behandle svære tilfælde af søvnapnø. »Det kan ikke bruges som isoleret behandling af søvnapnø, men det er muligt, det kan hjælpe nogle patienter til at bedre deres tilstand. Det lyder underligt eller morsomt, men der er lavet kontrollerede undersøgelser, som viser det,« siger Poul Jennum, som godt kunne tænke sig at rådgive patienterne om den type behandling i fremtiden.
»I fremtiden kan det formentlig indgå som led i rådgivningen af patienterne. For hvor pudsigt, det måtte synes at være, er det formentlig mere seriøst end som så.«