Modne kvinder bliver sundere af skilsmisse

Skilsmisse er hårdt for de fleste. Men midaldrende og ældre kvinder har godt af at blive skilt, viser ny undersøgelse.

Det kan være sundere for de voksne kvinder at blive skilt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Reis - IKOstudio
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Folk i parforhold levere længere og talrige undersøgelser viser, at det er skidt for helbredet at være uden ægtefælle eller fast partner.

Pånær de modne kvinder. En ny stor undersøgelse viser ganske overraskende, at efter overgangsalderen bliver kvinder sundere af at blive skilt og mere usunde af at komme i et parforhold.

»Disse nye resultater er i stærk modstrid til de tidligere undersøgelser, hvor ægteskabet forbindes med et alment bedre helbred, mens skilsmisse forbindes med højere dødelighed,« siger læge Susan G. Kornstein, præsident for det amerikansk lægelige selskab for kvindersundhed,  Academy of Women's Health og redaktør på det tidsskrift, Journal of Women's Health, hvor den videnskabelige artikel med undersøgelsen er offentliggjort: Relationship Between Marital Transitions, Health Behaviors, and Health Indicators of Postmenopausal Women: Results from the Women's Health Initiative (fri adgang)

79.000 amerikanske kvinder efter overgangsalderen er blevet fulgt af læger og spurgt om deres livsstil og vaner. Det viser sig, at efter en skilsmisse blev disse kvinder sundere, mens kvinderne, som blev gift i samme periode, blev mere usunde. Mere nøjagtigt fik de fraskilte kvinder et sundere BMI, deres talje blev slankere og de begyndte at spise sundere og motionere mere. Omvendt fik de kvinder, som indgik i et nyt ægteskab eller fast parforhold efter overgangsalderen, et mere usundt BMI og et højere forbrug af alkohol.

At modne kvinder ligefrem bliver sundere af at blive skilt går stik imod den gængse visdom og viden på området, hvor ægteskab og parforhold ses som en væsentlig positiv sundhedsfaktor i sig selv.

Gifte mennesker (med eller uden papir) lever længere end ugifte, viser tal fra Danmarks Statistik, familieliv gavner sundheden, viser svenske befolkningstal og for mænd er det særligt usundt at være single og nærmest livsfarligt at blive skilt, viser mange, mange nedslående undersøgelser

Men åbenbart gælder det ikke længere for de modne og midaldrende kvinder, hvis man skal tro analysen af den store amerikanske befolkningsundersøgelse Women's Health Initiative. Og det er der gode grunde til at gøre.

Normalt vil en enkelt undersøgelse ikke antages at sige noget med sikkerhed om sundhed, men der er her tale om en meget stor undersøgelse, hvor mange mennesker er fulgt over lang tid. Den har desuden gode »faste målepunkter« som BMI, blodtryk og livvidde. Hertil kommer mere bløde punkter, hvor kvinderne har udfyldt spørgeskemaer om kost, rygning, alkoholforbrug, motion og øvrige livsstilsvaner.

Selvrapporterede målepunkter er dog ikke mere utroværdige, end at flertallet af kvinderne antages at overdrive og underdrive på samme måde i de samme spørgsmål, så man stadig kan sammenligne svarene på tværs af grupperne. Det kan godt være, man så stadig ikke ved, nøjagtigt hvor mange af dem der motionerer eller spiser sundt, men man ved, at de nyligt fraskilte gør det mere end de nygifte.

Den nye undersøgelse viser ikke, hvorfor kvinder efter overgangsalderen bliver sundere af at blive skilt og mere usunde af at blive gift. Forskerne bag kvindeundersøgelsen har flere gæt på årsagerne, men de stiller også spørgsmålet, om der vil komme nye undersøgelse af andre aldersgrupper og for mændene også, som viser det samme. De fleste store undersøgelser, der viser en gavnlig effekt af ægteskabet, stammer således tilbage fra firserne, skriver de i indledningen til artiklen, så måske viser de bare det første bølgeskvulp i en generel ændring af den betydning, ægteskabet har i samfundet og dermed også for den enkelte.

De gennemsnitlige forskelle i sundhed og livslængde udenfor og indenfor ægteskabet kan til en vis grad forklares med, at de »dårligste liv« - de mest usunde - også har har sværest ved at finde en livspartner, og det trækker ned i sundheden hos hele den store, blandede gruppe af singler, både selvvalgte og fravalgte. Denne store kvindeundersøgelse måler dog over tid, hvordan helbredet er både før og efter ægteskabet eller skilsmissen, og viser dermed den reelle ændring under processen - ikke bare grundlæggende forskelle i hvem der bliver gift og hvem der bliver skilt.

En større del af forklaringen på de store gennemsnitlige helbredsforskelle i og uden for parforholdet menes dog at ligge i selve samlivet og den indflydelse, det har på livsstilen at bo tæt sammen med nogen: En partner menes at kunne få én til at leve sundere og gør det lettere at kvitte de farligste vaner, fordi man kan få støtte derhjemme - eller et velrettet spark i den rigtige retning, f.eks. til at søge læge for tidligere sygdomssymptomer, til at rette op på et misbrug. Hertil kommer den bedre økonomi, der kommer af at deles om udgifterne.

Det skulle så ud fra den forklaringsmodel forholde sig helt omvendt hos de modne kvinder, at partneren og/eller parforholdet simpelt hen trækker mere ned, end det trækker op.

Men uanset årsagen og hvordan man har målt det, har gennemsnittet altid været klart - med al den plads det stadig giver til alle de enkeltstående historier om ulykkelige ægtefæller med en usund livsstil, om opblomstren efter den lykkelige skilsmisse, eller om den glade og sunde selvvalgte single. Tilbage står et tydeligt gennemsnit: Parforhold er godt for helbredet, singleliv er skidt.

Bortset altså lige for de midaldrende og modne kvinder. Og måske giver det i virkeligheden mest stof til eftertanke hos de midaldrende og modne mænd?