Billard og en bajer er også sundhed

At være en sund og aktiv ældre handler ikke blot om at dyrke motion og spise grøntsager, mener dansk forsker. Et slag billard og et par skarpe styrker også de ældre.

Foto: Morten Stricker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når det lange liv på arbejdsmarkedet er overstået, sætter travlheden ind. De ældre skal nemlig motionere, spise sundt og følge lægens anvisninger, så de kan holde sig raske. Men det er på tide at se på, om sundhed for ældre virkelig består af motion og grøn kost, mener etnolog og aldringsforsker Aske Juul Lassen.

»Tidligere forventede man ikke, at ældre var aktive. Faktisk blev de frarådet fysisk aktivitet, fordi det var for farligt, og de blev i stedet opfordret til at spille kort. Modsat forventer vi i dag af de ældre, at de dyrker motion og lever sundt, til de dør – sunde og raske – af alderdom som 90-årige. I en vis forstand er alderdommen annulleret,« siger Aske Juul Lassen, der til daglig er tilknyttet Center for Sund Aldring på Københavns Universitet. Han har netop forsvaret sin ph.d.-afhandling om emnet »aktiv aldring«.

At landets ældre skal være fysisk aktive er en forholdsvis ny ting. Selv om forskning helt tilbage i 1960erne viste, at også ældre har godt af fysisk og social aktivitet, så er det først i dette årtusind, at de ældre for alvor begyndte at leve mere aktivt, siger Aske Juul Lassen.

»På det tidspunkt var der mange kampagner fra vores sundhedsmyndigheder, og det at leve sundt var blevet en naturlig del af livet. På grund af samfundets udvikling er de seneste generationer af ældre blevet mere friske og sundere end tidligere – det giver dem flere ressourcer end deres forgængere til at leve aktivt,« siger Aske Juul Lassen.

Men med de livsstilssygdomme, der (stadig) følger med, når mennesker kommer op i årene, kan de bruge hele livet på at følge lægens anvisninger og myndighedernes sundheds- og motionsråd.

»Problemet er, at et liv, hvor man kun fokuserer på at holde sig rask og ikke gør nogen af de ting, man har lyst til, kan føre til depression. Derfor er det vigtigere, at ældre fylder timerne med de ting, de virkelig gerne vil og som på den måde giver livet værdi og holder dem aktive,« siger Aske Juul Lassen.

Hvad vil de ældre?

Forskeren har i sin ph.d.-afhandling analyseret begrebet »aktiv aldring«, som både EU og Verdenssundhedsorganisationen (WHO) slår på tromme for. Men hvor de store organisationers officielle anbefalinger ofte knytter sig til motion og arbejde, mener Aske Juul Lassen, at det er på tide at udvide forståelsen af, hvad det vil sige at være »aktiv«. Ifølge den danske alderdomsforsker bør vi tale mere om, hvad de ældre kan lide at lave. Og fokusere på hvilke aktiviteter og fællesskaber, de allerede er en del af. Blandt andet har han under udarbejdelsen af sit ph.d.-projekt foretaget feltarbejde på et aktivitetscenter for ældre, hvor 10-15 mænd mellem 70 og 95 mødtes fire gange om ugen for at spille billard.

»Med billardspillet følger en særlig livsstil – med indlagte ølpauser og små skarpe indimellem. Og det var jo ikke det, EU og WHO mente, da de formulerede deres politikker om aktiv aldring. Men billardklubben er aktiv aldring,« siger han og kommer med følgende to begrundelser:

»For det første er billard en aktivitet, som mændene har utrolig stor glæde af, og som giver dem livskvalitet samtidig med, at de er deltagende i deres lokalsamfund og socialt aktive. For det andet er det en meget velegnet motionsform for ældre mennesker, fordi der i spillet er en naturlig vekselvirkning mellem det aktive og passive, som betyder, at de kan holde til at spille billard i mange timer. Det er de færreste ældre, der kan holde til hård fysisk aktivitet fem timer i træk, men med billard kan de sprede aktiviteten ud over dagen,« siger Aske Juul Lassen.

Selvmordsrisiko blandt ældre mænd

Direktør for Statens Institut for Folkesundhed, Morten Grønbæk, er enig med Aske Juul Lassen i, at næsten enhver form for social aktivitet er fornuftig for ældre mennesker.

»Vi ved, at ensomme ældre mænd er i tårnhøj risiko for at dø. Hvis vi kigger på selvmordsrisikoen, så er det unge piger og ældre mænd, der ligger højest – og ældre mænd er de mest effektive til at føre truslen til ende. En aktivitet som billard har som enhver anden social aktivitet en kæmpe fordel: Det er bedre end at sidde hjemme og kukkelure,« siger Morten Grønbæk.

Desuden er alkoholindtaget ikke et problem. Tværtimod, siger han til Berlingske.

»Hvis du holder dig under det anbefalede antal genstande, har alkoholen en positiv virkning på helbredet. Særligt hos ældre. Vores forskning viser, at de, der tager 2-3 genstande om dagen, klarer sig bedre end dem, der aldrig rører alkohol.«