Ugens vintest: Tissekugler, pruhest og Stig Tøfting-tanniner på flaske

Ugens testvinder med fem stjerner er saftig, intens og fyldt med Stig Tøfting-tanniner. Og så har en fransk vin duft af de lyseblå tissekugler, der ligger i bunden af pissoirer.

Så er vi klar med et potpourri af sjove indslag som ubrugte lyseblå tissekugler, sadellæder, gazebind, apotekerskuffe og pruhest. Og det er alt sammen noget, der giver vinene karakter.

Nu tror jeg måske ikke, at jeg bliver afhængig af friske tissekugler som i Arlauds Hautes Côtes de Nuits fra Bourgogne, men det skræmmer nu på den anden side heller ikke. Faktisk giver det lidt kant, og på en eller anden måde pirrer det nysgerrigheden. Lidt som at sidde i et fysiklokale med sit lakmuspapir og titrere syre-base og vente på, at man rammer ækvivalenspunktet, hvor væsken slår over i noget helt andet. I tilfældet Arlaud skal der noget luft eller en blid dekantering til, før tissekuglerne pludseligt forsvinder, hvorefter vinen åbner sig op og udfolder sine fine nuancer af kirsebær og stilke.

På nuværende tidspunkt er det en anelse kantet fætter, som jeg bestemt ville lægge hen et års tid eller to, før proppen hives op. Arlaud plejer at udvikle sig godt på flaske, og de fire stjerner, den får i dag, er måske i underkanten på sigt.

Testens bedste vin kommer fra vingården Einaudi, der først og fremmest er kendt for sin single vineyard-barolo Cannubi, som vi har smagt på i denne uge.

Grundlæggeren Luigi Einaudi blev i 1948 Italiens anden præsident, og da han i 50erne forsøgte at købe lige præcis Cannubi, lykkedes det ham ikke. Sælgeren fik nys om, at det var den italienske præsident, der stod bag. Prisen blev skruet markant op, og salgsaftalen blev aldrig underskrevet. Først i 1997 lykkedes det huset at få fingre i den eftertragtede mark, der i testsammenhæng skiller sig ud fra resten af feltet.

I Cannubi har vi en barolo med et lukket og indadvendt fokus, der nok først og fremmest henvender sig til kendere. Ikke desto mindre er der her tale om en vidunderlig og underspillet næse med indslag af lakrids, propolis, norske brystdråber, grønne grene, mentol og måske lidt apotekerskuffe. Smagen er intens og saftig med en enorm koncentration, som på nuværende tidspunkt er pakket godt og grundigt ind i en gang let hidsige Stig Tøfting-tanniner. En sovende kæmpe, der kræver tid i flasken for at udvikle sig!

60-99 kroner

Côtes du Rhône, Fabre
Rhône, Frankrig 2017

★★★☆☆☆

Røde bær og et strejf af rosin. Saftig og prisvenlig côtes du rhône, hvor man får, hvad man betaler for. Udmærket vin, der hiver tre stjerner hjem.

Brdr. D's Vinhandel
Pris: 89,95 kr. v. 12 flasker

Chianti Classico Riserva, Granducato
Toscana, Italien 2012

★★☆☆☆☆

Let præg af valnød, vitaminpilleglas og blommesten. En anelse træt i både duft og smag med en lidt benet syre i afslutningen.

Bilka
Pris: 69 kr.

Macon Davaye, Domaine de La Croix Senaillet
Bourgogne, Frankrig 2017

★★☆☆☆☆

Frisk duft af ananas og citrus. Ren, enkel og koldgæret vin med en sprød og ganske livlig syre. Ikke den største bourgogne, men velsmagende.

Philipson Wine
Pris: 69 kr. v. 12 flasker

Roma Rosso, Femar Vini
Roma, Italien 2017

★★☆☆☆☆

Masser af kirsebær, kold te og let tørret frugtpræg i næsen. Forekommer noget uvinøst og uharmonisk i munden med masser af bitterstoffer i kombination med en irriterende sødmefuldhed. Lidt som en gang sok i sandal. Hiver med nød og næppe to stjerner hjem.

Meny
Pris: 80 kr.

100-200 kroner

Langhe Nebbiolo, La Ca Nova
Piemonte, Italien 2016

★★★★☆☆

Dejlig tør og klassisk nebbiolo-næse, hvor man finder indslag af blå blommesten, lidt tjære, en snert af jordbær og roser. Vellavet vin om end alkoholen smager en anelse igennem i eftersmagen.

Grape Shop
Pris: 170,10 kr. v. 6 flasker

Givry 1er Cru - Clos de Choué, Domaine Chofflet de Valdenaire
Bourgogne, Frankrig 2016

★★★★☆☆

Vidunderlig duft af søde, modne kirsebær og mandel. Meget delikat og saftig i munden med flot balance mellem frugt, syre og alkohol. Måske ikke den vildeste dybde, men nydelig lille bourgogne.

Køge Vinhandel
Pris: 170 kr. v. 12 flasker

Campo di Sasso, Insoglio
Toscana, Italien 2017

★★★☆☆☆

Masser af friske røde bær: ribs og hindbær. Faktisk lidt burgundisk i næsen. Enkel og ren i frugten med fin luftighed og en lille frugtsødme på toppen. Tre og en halv.

Theis Vine
Pris: 199 kr. v. 12 flasker

Hautes Côtes de Nuits, Arlaud
Bourgogne, Frankrig 2016

★★★★☆☆

En smule reduktiv og lukket næse med toner af friske, ubrugte blå tissekugler, der med noget luft går over i røde bær, stenfrugt samt strejf af stilke. Smagsmæssigt rank og slank i munden med det klassiske syrebid i afslutningen. God vin, der godt kan bruge lidt tid på flaske.

Domaine Brandis
Pris: 199 kr.

200+ kroner

Barolo – Cannubi, Luigi Einaudi
Piemonte, Italien 2013

★★★★★☆

En barolo med et indadvendt fokus og en stram lukkethed, men ikke desto mindre vidunderlig og underspillet i duft, hvor man finder indslag af kirsebær, lakrids, propolis, grønne grene, mentol og måske lidt apotekerskuffe. Saftig og intens i munden med en enorm frugtkoncentration, der på nuværende tidspunkt er pakket godt og grundigt ind i en gang let hidsige Stig Tøfting-tanniner.

Philipson Wine
Pris: 299 kr.

Il Carrubo, Vinding Montecaubo
Sicilien, Italien 2017

★★★☆☆☆

Mystisk vin. To dage med et noget overdrevet vaniljefadpræg, flæskekød, nellike og appelsinskal. Men så på tredjedagen sker der noget: Et forunderligt og likorøst præg af sveskeblomme og rosin dukker op. Jeg lander på tre.

H. J. Hansen
Pris: 300 kr. v. 2 flasker

Prologo, Nicolette de Ferme
Montepulciano d´Abruzzo, Italien 2012

★★★★☆☆

Rustik som bare pokker. Læder, stald, lidt som at læne sig op ad en pruhest. Tæt, intens og struktureret vin med en kant af blyant, grafit, jod, henfalden blomme, gazebind og medicinskab. Pt. meget tannintør.

Terroiristen
Pris: 285 kr.

Chateau de La Grande Gardiole, Vignobles & Compagnie
Châteauneuf du Pape, Frankrig 2016

★★★☆☆☆

Glimrende og ren i duft med toner af jordbær, kirsebærsten, lakrids, grønne grene og et strejf af peber. Blød i munden med en fin strukturerende garvesyre i afslutningen. Tre og en halv.

Carl Wine
Pris: 199 kr.