Hvorfor rammer filmen Frost små piger så præcist?

På trods af, at markedet blev fuldstændig mættet med Elsa udklædningskjoler sidste fastelavn, er hun stadig voldsomt populær. Men hvad er det ved snedronningen fra filmen Frost, der for alvor rammer små pigers sind?

Elsa. Foto: Disney. Fold sammen
Læs mere

Det sker midt i filmen. Elsa, der i årevis har isoleret sig og lagt bånd på sig selv i et forsøg på at kontrollere sine kræfter, vandrer i snestormen mod bjergets top. Undervejs kaster hun fortidens restriktioner af sig. Hun har forsøgt at passe ind. Hun har spildt sit liv på det. Hun har afsondret sig fra sin søster Anna for aldrig at skade hende igen.

Men hun kan ikke mere. Hvis det eneste liv for hende er et ikkeliv, hvor hun aldrig kan være sig selv, så foretrækker hun at søge mod ensomheden på bjergets top, mens hun stoisk stærk, som var det en homohymne, synger:

The wind is howling like this swirling storm inside, Couldn’t keep it in; Heaven knows I’ve tried, Don’t let them in, don’t let them see, Be the good girl you always have to be, Conceal, don’t feel, don’t let them know, Well now they know, Let it go, let it go, that perfect girl is gone.

Det er der, forvandlingen sker, og den ærbare dronning Elsa bliver til en sexet frigjort kvinde, der står ved sig selv og de betingelser, hun er blevet tildelt, koste hvad det vil.

Måske er det derfor, Elsa har været den fuldstændigt dominerende heltinde for børnehavepiger over hele verden, siden premieren på Frost i 2013, og stadig er blandt de heltinder, som piger allerhelst vil være til fastelavn.

»Elsa er helt klart i top 3 over de mest populære udklædninger til børn og barnlige sjæle. Jeg tror, det handler om, at hun er den ældste søster, der overkommer nogle ting for at forvandle sig til den smukkeste prinsesse med den blå kjole, som alle børnene vil have,« siger Maria Tobiasen fra udklædningsbutikken Temashop.dk.

Den populære Elsa

Hos legetøjsforretningen Superhelten i København er efterspørgslen på Elsa fastelavnskjoler stilnet lidt af i år, men det har indehaveren Benjamin Preisler Herbst en forklaring på.

»Sidste år solgte vi og de store legetøjskæder så mange Elsa kostumer, at markedet formentlig blev fuldstændig mættet. Jeg tror ikke, at der nogensinde har været en udklædning, der er blevet solgt flere af. Alle har en Elsakjole. Jeg tror, at hendes popularitet skyldes en sammenhæng mellem, at det er en film, forældrene også vil se, at hun er en Disneyprinsesse, der kan noget selv, og så at der er nogle meget stærke sange,« siger Benjamin Preisler Herbst.

De interne analyser hos Disney Nordic viser, at Frost og Elsa er fuldstændig dominerende i de nul-femårige pigers verden. Fire ud af fem danske piger mellem fire og fem år har en eller anden form for Frost merchandise, og især udklædningskjoler.

I en kronik i Time Magazine kommer psykologerne Maryam Kia-Keating og Yalda T. Uhls, der er søstre og mødre til fireårige døtre, med en interessant forklaring på, hvad det er ved Elsa, som små piger elsker.

Det er netop hendes indre kamp. Hun har disse stærke følelser, som hun knap kan kontrollere. Hvis der er noget, mindre børn kan relatere til, så er det formentlig konfrontationen mellem impulser og regler.

»Så når Elsa frygter, at hun ikke kan flygte fra stormen indeni, så vækker det stærk genklang,« som de skriver.

Men der er et tredje element, som kan vække genklang hos børn. Elsas indre kamp handler også om frygten for at skade andre, hvis hun ikke lægger bånd på sig selv. Det er dybest set noget, ethvert barn og enhver voksen kender til. Vi styrer os for ikke at såre andre. Så Elsa rammer klokkerent på identifikationsskalaen.

Flere børn bliver døbt Elsa

Måske ligger en del af nøglen til hendes succes også i hendes kompleksitet. Frost er Disneys version af H.C. Andersens »Snedronningen«, og Elsa begyndte som en ond figur, der skabte kaos i sit rige. I den endelige version er det ydre kaos blevet et indre kaos og ondskaben erstattet af vores alles strid mellem at tilpasse os verden eller forsøge at forandre den.

Det er ikke kun små piger, der har taget Elsa til sig. Dele af det homoseksuelle miljø tolker Elsa som en lesbisk der kommer ud af skabet, og i feministiske kredse bliver det stadig diskuteret, om Elsa er en feministisk heltinde, der tager kontrol over sig selv og sin seksualitet eller om hun er endnu en objektiviseret sexprinsesse.

Selv betegner hun sig som fri, og det er også hendes selvstændighed, de fleste udenlandske medier har fokus på. Her taler man om Elsa-generationen, som en ny generation, der vokser op med et særligt stærkt forbillede, der vil føre til voksne kvinder, som ikke lader sig koste rundt som Askepot, Snehvide og Lady.

Min egen fireårige datters forklaring på, hvorfor hun vil være Elsa, er, at Elsa er smuk og kan skyde med is, og måske er det derfor, Frost er den mest populære animationsfilm nogensinde og en af de bedst indtjenende film i det hele taget.

Succesen er så fuldendt, at Elsa kommer til at sætte sit præg på en gruppe piger resten af deres liv. For før filmen blev stort set ingen piger navngivet Elsa, men siden filmens premiere har der været en voldsom vækst i navnet flere steder i verden. I 2014 fik 15 danske piger pludselig navnet Elsa, og den udvikling fortsætter, fortæller Dorte Larsen fra Danmarks Statistik.

»Vi kan se, at 11 piger har fået navnet Elsa i første halvdel af 2015, så det kan ende på omkring 20 og det vil være flere end nogensinde før.«

Tusnelda, 3 år. - Sif, 4 år. - Vilja, 4 år. - Nova, 5 år. Foto: Privat. Fold sammen
Læs mere