Disney-film er fyldt med rare rige og få fattige

Er du god og flittig, skal det nok gå godt. Kun fire procent er fattige i Disneys tegnefilm, mens hver fjerde er det i virkelighedens USA, påpeger amerikansk forskning.

Tegnefilmen Aladdin, en Disney-klassiker, er fra 1992 og havde blandt andre den afdøde Robin Williams til at lægge stemme til. I den danske oversættelse lagde blandt andre Preben Kristensen, Ove Sprogøe og Kurt Ravn stemmer til. Fold sammen
Læs mere

Det kommer måske ikke helt bag på én, men nu har amerikansk forskning slået det fast: Der er en kraftig social slagside i de store amerikanske tegnefilm fra Disney og datterselskabet Pixar. Antallet af fattige er simpelthen langt mindre end i det rigtige samfund, og muligheden for social mobilitet overdrives da også ganske gevaldigt.

Nu kan det måske umiddelbart være vanskeligt altid at oversætte Disney-universet af prinsesser, følsomme dyr og talende lysestager til et klassisk socio-økonomisk system, men det er ikke desto mindre det, forskere fra Duke University i North Carolina har gennemført i studiet »Godartet ulighed: Billeder på fattigdom og social klasse-ulighed i børnefilm«.

»Små børn har ganske interessante ideer om klasser. Der er forskning, der viser, at børn i 12års-alderen har optaget de mest almindelige amerikanske ideer om placering i samfundet - såsom at fattige mennesker er dovne, mens de rige er kloge og hårdtarbejdende,« siger sociologiprofessor Jessi Streib, der har stået i spidsen for studiet, til Hollywood Reporter.

For at se om den viden nu kunne stamme delvist fra Disneys univers, undersøgte Streib & co. 36 film fra Disney og Pixar, der alle havde indtjent over 100 millioner dollars før 2014 - fra »Snehvide og de syv dværge« og frem til moderne film som »Ratatouille«. Enkelte havde de måtte droppe - i en ellers populær film som »Bambi« var det alligevel for svært at definere de socioøkonomiske sammenhænge i skovlandskabet.

Fra Pixar-filmen Ratatouille. Fold sammen
Læs mere

Men budskabet var tydeligt. Kun fire procent af hovedkaraktererne i filmene var egentlig fattige - mod i snit 25 procent i det virkelige liv. I filmene kom 25 procent derimod fra den højere middelklasse, mens hele 30 procent kom fra overklassen. For eksempel prinsesse Jasmin i »Aladdin«, der jo også har et replikskifte med den fattige, men gæve Aladdin om at hendes liv i paladset på mange måder er lige så hårdt som hans gadeliv.

Og det er ganske karakterisk for Disney-universet, hvor man i de 36 film kun kunne finde én fattig, der bekymrede sig om penge. Mens såvel de kulminearbejdende dværge i »Snehvide« som tjenerstaben i »Skønheden og Udyret« - i form af atropomorfisk køkkentøj - også kun er glade for jobbet.

Muntre dværge i »Snehvide og de syv dværge« på vej til minearbejdet. Fold sammen
Læs mere

»Et gennemgående tema er, at ulighed er godartet. Det er ikke noget særligt, at være fattig. Du bliver glad af at være i arbejderklassen, og alle som ønsker at komme fremad og er en ambitiøs og god person, kan bare gøre det. Og de rige sørger gerne for alle andre. Det er jo ikke helt sådan, verden fungerer,« konkluderer Jessi Streib i Duke Universitys blog.

I virkelighedens USA er det mindre end en tiendedel af mennesker, der er født i fattigdom, der formår at bryde med de sociale rammer efter den amerikanske drøm om rags-to-rich.  Og selv om den nyeste Disney-film »Zootropolis« er blevet rost for mere moderne opbyggelige budskaber, er Jessi Streib godt klar over, at de realistiske socialstrukturer ikke ligger lige for i amerikansk børnefilm-univers.

»Hvis du viste de fattige hovedpersonner, som prøver virkelig hårdt og stadig ikke kommer nogen vegne, så ville forældrene nok mene, at det var problematisk for børnene at se, at hårdt arbejde ikke betaler sig,« mener Jessi Streib.

Også i Danmark er der forsket i Disney, blandt andet i 2003, hvor medieforsker Kirsten Drotner udgav en bog om Disneys univers. Her blev det blandt andet konkluderet, at børn i Danmark i høj grad bruger filmene som en moralsk målestok.