Sundhedsministeriet: Hæv prisen på en pakke cigaretter til 60 kr. – og de unges forbrug vil falde markant

Dyrere cigaretter vil få forbruget blandt især unge til at falde markant, vurderer Sundhedsministeriet. Det kan kun gå for langsomt, mener eksryger og KOL-patient Hanne Dalsgaard. Men regeringspartierne er uenige om, hvorvidt tobak skal beskattes endnu mere.

Arkivfoto: »Mit liv er blevet dårligt, fordi jeg har udsat min krop for den her syntetiske påvirkning,« siger 72-årige Hanne Dalsgaard, der har røget gennem store dele af sit voksne liv. Hun mener, en prisstigning på cigaretter er afgørende for at nedbringe antallet af rygere i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vil man have danskerne og især de unge til at ryge mindre, skal man ramme dem hårdt og lige på pungen.

Hvis prisen på cigaretter hæves fra 40 til 60 kr. pakken, vil danskernes samlede forbrug falde med 20 pct. Men endnu mere effektiv vil prisstigningen være blandt unge, hvor vanen ikke har bidt sig fast: Her vurderes prisstigningen at få forbruget til at falde med hele 75 pct.

Hanne Dalsgaard, ryger gennem mere end 40 år.

»Cigaretter er alt for billige i dag, og prisen er afgørende for, om man som ungt menneske begynder at ryge.«


Sådan vurderer Sundhedsministeriet i et nyt folketingssvar til sundhedsudvalget. Det er nærmere bestemt Sundhedsstyrelsen, som med hjælp fra Statens Institut for Folkesundhed, har stået for beregningerne.

Vurderingen rammer lige ind i forhandlingerne om finansloven for 2019. Dansk Folkeparti har hidtil været imod at hæve prisen på cigaretter, men vil nu gøre det langsomt, så en pakke skal koste 45 kr. i 2025. Finansminister Kristian Jensen (V) forklarede torsdag, at politikerne er nødt til at tage med i overvejelserne, at mange unge desværre begynder at ryge, bl.a. fordi cigaretter er relativt billige i Danmark.

Der er med andre ord en bevægelse i gang i forhold til prisen på de cigaretter, som hvert år koster 13.500 danskere livet.

Men den bevægelse går alt for langsomt. Det mener Hanne Dalsgaard, der efter 44 år som ryger i dag mærker konsekvenserne i form af rygerlunger (KOL).

»Cigaretter er alt for billige i dag, og prisen er afgørende for, om man som ungt menneske begynder at ryge,« siger den 72-årige eksryger.

»Mit liv er blevet dårligt, fordi jeg har udsat min krop for den her syntetiske påvirkning,« siger 72-årige Hanne Dalsgaard, der har røget gennem store dele af sit voksne liv. Hun mener, en prisstigning på cigaretter er afgørende for at nedbringe antallet af rygere i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Men hvor langt er politikerne villige til at gå?

Hos Venstre mener sundhedsordfører Jane Heitmann, at Sundhedsministeriets vurdering er opsigtsvækkende:

»Evident viden gør bestemt indtryk og giver stof til eftertanke,« forklarer hun:

»Men vi har ikke lagt os fast på, hvad en pakke cigaretter skulle koste i tilfælde af en eventuel prisstigning.«

De Konservative er ikke i tvivl:

»Vi vil hæve prisen på en pakke cigaretter til 60 kroner. Nogle vil sige: Skal Folketinget nu fastsætte prisen på tobak? Ja, fordi det handler om sundhed og især om at få unge til at lade være med at ryge,« siger partiets sundhedsordfører, Erik Lund.

Berlingske har forsøgt at spørge sundhedsminister Ellen Trane Nørby, om hun vil følge sit eget ministeriums vurdering og arbejde for at hæve prisen på cigaretter. Sundhedsministeriets pressefolk svarer, at spørgsmål om afgifter skal stilles til skatteminister Karsten Lauritzen (V). Skatteministeriets presseafdeling henviser tilbage til Sundhedsministeriet med den begrundelse, at »det er deres område«.

»Prisvåbenet er effektivt«

I mellemtiden minder Morten Grønbæk om, at 13.500 danskere dør af tobaksrygning hvert år. Grønbæk er både direktør for Statens Institut for Folkesundhed og formand for Vidensråd for Forebyggelse. Han mener, at en pakke cigaretter bør koste 100 kr.

»Prisvåbenet er effektivt. Mange ældre vil have råd til at ryge, men mange unge vil lade være, fordi de ikke vil have råd til det. Og vi ved af erfaring, at det ikke nytter at sætte prisen et par kroner op. 100 kroner vil være bedst, men 60 kroner pakken vil også være et signifikant hug,« siger Morten Grønbæk.

En hyppig indvendig mod prisstigning på cigaretter er, at det er ren reklame for grænsehandel og gødning for markedet for illegale cigaretter.

Men dertil viste beregninger fra Skatteministeriet i sidste måned, at prisen på cigaretter kan hæves helt op til 65 kr. pakken, uden at staten mister provenu. Derefter modsvares de penge, som staten får ind af øget grænsehandel, smugleri og færre rygere, skriver Skatteministeriet.

En anden hyppig indvendig imod prisstigning på cigaretter – og som især Dansk Folkeparti har fremført – er, at det vil ramme de danskere, som har færrest penge. Den køber Morten Grønbæk faktisk:

»Det er klart, at på den korte bane vil det ramme dem, som ikke har råd til at købe sko til deres børn, hvis de bliver ved med at ryge. Men omvendt vil det forhåbentlig betyde, at de holder op med at ryge og dermed lever cirka ti år længere,« siger han.

Rigeligt med skatter og afgifter

En måling, som Gallup sidste måned foretog for Berlingske, viser, at 68 pct. af de adspurgte mener, at afgiften på tobak bør hæves. Og at kun 19 pct. mener, at tobaksafgifterne bør forblive uændrede.

Liberal Alliance er imod at hæve prisen.

»Skatter og afgifter udgør allerede tre fjerdedel af prisen på cigaretter. Og vi er et parti, der ikke mener, at nogen skatter og afgifter er for lave,« siger sundhedsordfører May-Britt Kattrup.

DFs sundhedsordfører Liselott Blixt mener, at der er for langt fra de 45 kr. – som partiet gerne hæver prisen til – og så til 60 kr. Hun betoner, at der er andre hensyn i diskussionen end sundhed.

»Det handler også om livskvalitet, og for nogle mennesker er en cigaret netop det. Tobak er heller ikke forbudt, og vi skal ikke gøre os til dommere over, hvordan folk lever,« siger hun.

For Hanne Dalsgaard fra Rødovre steg livskvaliteten først, da hun kvittede cigaretterne for ti år siden.

Egentlig havde hun aldrig et ønske om at ryge, men da hun som 28-årig i midten af 1970erne opsøgte sin læge for at få vejledning til et vægttab, blev hun anbefalet at erstatte de søde sager med fire-fem cigaretter om dagen – i øvrigt af en læge, der selv pulsede løs under konsultationen. Rådet virkede, men førte også til en afhængighed, der for Hanne Dalsgaard varede i mere end 40 år.

I dag har hun en lungefunktion på 65 procent og er – efter eget udsagn – på den måde »en klassisk KOL-patient«.

Konkret oplever hun, at havearbejde og lange gåture kan være udfordrende, fordi det »føles som om, der bliver lagt en lille hånd på brystet,« når hun bevæger sig udendørs. Målrettet træning af lunger og brystkasse har dog gjort, at der er længere og længere mellem, at hun mister pusten.

Men selv om træningen virker, og Hanne Dalsgaard har lært at indrette sig, så er hendes rygning det, hun fortryder mest i sit liv. Hun har derfor en bøn til de børn og unge, der fristes: Lad være.

»Når man begynder at ryge, er det lidt ligesom med alkoholikere. Det første glas smager godt, og man tænker ikke over det, men pludselig er det ikke længere til at styre,« siger den 72-årige pensionist.