Konservative: En pakke cigaretter skal koste 60 kroner

Den negative udvikling på rygeområdet skal stoppes ved at hæve priserne på en pakke smøger til 60 kroner. Det foreslår Konservative.

Afgifterne på cigaretter skal ifølge Konservative hæves. På den måde bryder partiet med de andre fra blå blok. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

I dag koster en pakke cigaretter i gennemsnit 40 kroner, men det skal være slut, hvis man spørger Konservative.

Partiet foreslår, at man hæver prisen på cigaretpakker til 60 kroner, da en række undersøgelser har slået fast, at højere afgifter holder flere børn og unge fra at begynde med at ryge.

Man estimerer, at otte procent af alle børn og unge i dag vil dø af rygning. Det viser et svar fra Sundheds- og Ældreministeriet.

»Det er vanvittigt mange,« lyder det fra Konservatives gruppeformand og sundhedsordfører, Mette Abildgaard, som derfor peger på det, hun mener, er den eneste udvej - at hæve priserne.

»Vi er nødt til at tage et politisk ansvar for at få vendt den meget negative udvikling på rygeområdet, som vi ser lige nu. Vi har ikke kunnet finde på en masse forslag, der ikke involverede at hæve priserne,« siger hun.

Bryder med blå blok

Ved forslaget bryder Konservative med blå blok i debatten om afgiften på cigaretter. Et modargument er frygten for større grænsehandel og udbredelse af et ulovligt marked for cigaretter. Men ifølge Mette Abildgaard ændrer det ikke på det faktum, at cigaretter er billigere i Danmark i forhold til vores nabolande, og der er derfor plads til at hæve priserne.

»Vi har naturligvis overvejet nøje, hvordan vi sikrer, at der ikke bliver ført en masse handel over grænsen, for det hjælper ikke det danske sundhedsvæsen, hvis vi går glip af en masse afgiftskroner, som vi får ind gennem cigaretter. Men en vurdering fra Skatteministeriet peger på, at en pris på omkring 60 kroner ikke vil flytte en handel til grænsen,« siger Mette Abildgaard.

Eksperter peger på samme løsning

Hos Kræftens Bekæmpelse er man positive over for forslaget. Hvis forslaget bliver stemt igennem, er det et vigtigt og stort skridt i retning mod et røgfrit Danmark, lyder det fra Mette Lolk Hanak, der er afdelingschef for Forebyggelse og Oplysning i Kræftens Bekæmpelse.

»Der er ingen tvivl om, at prisstigninger er det mest effektive middel, hvis man skal kigge på én ting i forhold til at forhindre at børn og unge går i gang med at ryge. Unge er ikke så afhængige, men er derimod meget prisfølsomme. Samtidig tror jeg, at voksne rygere vil tage en prisstigning som en anledning til enten at stoppe eller at skære ned på deres forbrug,« siger hun.

Hvis du måtte vælge én metode at sætte ind mod rygning, hvad skulle det så være?

»Hvis jeg kun måtte vælge én, er prisstigning klart det mest effektive middel,« siger Mette Lolk Hanak.

Det er endnu uvist, om der er flertal for at hæve priserne på cigaretter i Danmark, men indtil videre støtter SF, Enhedslisten, Alternativet og Radikale Venstre. Socialdemokratiet og Venstre har ifølge Ritzau endnu ikke afgjort, om de bakker op.